„Comori din satul bunicilor”, la Biblioteca Județeană - 13 minute în urmă
Ucraina refuză să recunoască oficial limba română - 3 ore în urmă
„Marșul pentru Viață” se organizează în Baia Mare în această duminică - 3 ore în urmă
Rețea de fraudă cu polițe RCA, destructurată la Baia Mare - 5 ore în urmă
Povestea covorului maramureșean de Botiza, aflat în patrimoniul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Maramureș - 6 ore în urmă
Elev de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Baia Mare, calificat la Olimpiada Națională de Fizică - 6 ore în urmă
Meșterul popular Viorica Pop i-a învățat pe copiii din Târgu Lăpuș să confecționeze ciucuri - 7 ore în urmă
Meci de foc în Cupa României: CS Minaur Baia Mare – CSM Constanța - 7 ore în urmă
Cantus Mundi: Peste 3.500 de copii din Maramureș vor marca sâmbătă Ora Pământului - 7 ore în urmă
În Seini se lansează albumului memorial Béla Bay - 9 ore în urmă
8 noiembrie – Prăznuirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil; Sărbătoarea are o însemnătate aparte în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului
În fiecare an, la data de 8 noiembrie sunt prăznuiți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cei care sunt „mai-mari Voievozi ai Oștilor cerești”.
Sărbătoarea închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri, are o însemnătate aparte în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.
În primul rând, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt reprezentați pe Stema Oficială a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, deoarece Stavropighia Patriarhală Constantinopolitană din Perii Maramureșului (aflată astăzi în Maramureșul din Ucraina), îi ca avea ocrotitori; în aceste vremuri, exprimă dorul de neatârnare, de libertate, de nostalgia Maramureșului Voievodal.
Au fost protectori ai Familiei Voievodale a Drăgoșeștilor, explicându-se astfel numărul mare de biserici din județele Maramureș și Satu Mare, foste domenii ale Drăgoșeștilor, închinate Sfinților Arhangheli; actualmente, 202 de biserici, monumente de patrimoniu și filii, le poartă numele, în tot cuprinsul Eparhiei noastre.
Mănăstirea Peri, cea mai veche mănăstire menționată documentar (anul 1391), a fost închinată Sfântului Arhanghel Mihail, iar Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul a folosit în sigiliul său, chipul Sfântului Arhanghel Mihail, care apare și pe Sfântul Antimis semnat de către acesta.
Sfântului Arhanghel Mihail – slujitor al Legii – este un simbol al statorniciei în credința străbună („Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!”), iar Arhanghelul Gavriil – „Îngerul darului” -, aduce vestea cea bună a mântuirii, a dezrobirii.
Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului este străjuită în cele patru laturi de patru vetre monahale, îngeri în trup: la Nord, Mănăstirea Săpânța – Noul Peri; la Sud, Mănăstirea Rohia; la Vest, Mănăstirea Scărișoara Nouă și la Est, Mănăstirea Moisei.
De asemenea, la data de 08 noiembrie 2016, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, a consemnat în mod solemn, prin Document de Proclamare solemnă, ca Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil să fie Ocrotitorii Municipiului Sighetu Marmației, iar copiile sfințite ale Icoanei celor doi Sfinți Protectori au fost înmânate tuturor instituțiilor pentru a fi așezate la loc de cinste pe tot parcursul anilor, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online.