Share
8 noiembrie – Prăznuirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil; Sărbătoarea are o însemnătate aparte în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

8 noiembrie – Prăznuirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil; Sărbătoarea are o însemnătate aparte în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

În fiecare an, la data de 8 noiembrie sunt prăznuiți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cei care sunt „mai-mari Voievozi ai Oștilor cerești”.

Sărbătoarea închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri, are o însemnătate aparte în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

În primul rând, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt reprezentați pe Stema Oficială a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, deoarece Stavropighia Patriarhală Constantinopolitană din Perii Maramureșului (aflată astăzi în Maramureșul din Ucraina), îi ca avea ocrotitori; în aceste vremuri, exprimă dorul de neatârnare, de libertate, de nostalgia Maramureșului Voievodal.

Au fost protectori ai Familiei Voievodale a Drăgoșeștilor, explicându-se astfel numărul mare de biserici din județele Maramureș și Satu Mare, foste domenii ale Drăgoșeștilor, închinate Sfinților Arhangheli; actualmente, 202 de biserici, monumente de patrimoniu și filii, le poartă numele, în tot cuprinsul Eparhiei noastre.

Mănăstirea Peri, cea mai veche mănăstire menționată documentar (anul 1391), a fost închinată Sfântului Arhanghel Mihail, iar Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul a folosit în sigiliul său, chipul Sfântului Arhanghel Mihail, care apare și pe Sfântul Antimis semnat de către acesta.

Sfântului Arhanghel Mihail – slujitor al Legii – este un simbol al statorniciei în credința străbună („Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!”), iar Arhanghelul Gavriil – „Îngerul darului” -, aduce vestea cea bună a mântuirii, a dezrobirii.

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului este străjuită în cele patru laturi de patru vetre monahale, îngeri în trup: la Nord, Mănăstirea Săpânța – Noul Peri; la Sud, Mănăstirea Rohia; la Vest, Mănăstirea Scărișoara Nouă și la Est, Mănăstirea Moisei.

De asemenea, la data de 08 noiembrie 2016, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, a consemnat în mod solemn, prin Document de Proclamare solemnă, ca Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil să fie Ocrotitorii Municipiului Sighetu Marmației, iar copiile sfințite ale Icoanei celor doi Sfinți Protectori au fost înmânate tuturor instituțiilor pentru a fi așezate la loc de cinste pe tot parcursul anilor, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu