Share
Pentru viață: Preoții și mirenii din Episcopia Maramureșului și Sătmarului participă la cursuri de prim-ajutor

Pentru viață: Preoții și mirenii din Episcopia Maramureșului și Sătmarului participă la cursuri de prim-ajutor

Asociația Părinți Salvatori susține luna aceasta cursuri de prim-ajutor în mai multe biserici ortodoxe din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, la sediul Protopopiatului Zalău și la Parohia Gherla III.

Primul curs a fost la Parohia Ciocotiș. În 14 februarie, cursul s-a ținut în biserică. Au participat, cu respectarea normelor de distanțare socială, 25 de persoane.

„Noi în localitate nu avem un spațiu mai mare și mai adecvat decât biserica, de aceea am organizat cursurile chiar în sfântul locaș”, a explicat părintele paroh Augustin Gavril Tuns.

„Reacțiile au fost extraordinare, iar doritori mai sunt mulți. Este o mare necesitate pentru credincioșii pe care îi păstoresc”, a spus parohul din Ciocotiș.

Enoriașii cer cursurile, parohii îi sprijină

Cursurile au fost susținute de Vasile Vlașin, care a creat Asociația Părinți Salvatori pentru a schimba ceva în societate după ce băiețelul lui, Luca, în vârstă de doi ani și jumătate, a murit înecându-se cu mâncare. Părinții nu au știut să-l resusciteze, iar la Spitalul Județean Baia Mare nu a putut fi ajutat, pentru că nu exista un video bronhoscop.

Asociația are programate cursuri de prim ajutor în fiecare duminică din luna martie, în biserici din Episcopia Maramureșului și Sătmarului. Părintele Arhimandrit Casian Filip, consilier eparhial, nu exclude posibilitatea unui parteneriat cu asociația.

Episcopia Sălajului are deja încheiat un astfel de parteneriat, la inițiativa unui grup de mame din Zalău. Cursurile vor avea loc la sediul Protopopiatului Zalău începând din 9 martie.

„Credem că este o activitate care se potrivește foarte bine cu Luna pentru viață, deoarece mamele vor să știe cum pot proteja mai bine viața copiilor în cazul unor accidente nefericite”, a declarat Părintele Claudiu Nechita, Consilier la Sectorul Social-Filantropic al Episcopiei Sălajului.

În data de 17 martie, un curs de prim ajutor va avea loc și la Biserica Sf. Treime și Sf. Martiri Brâncoveni din Gherla.

„Avem un spațiu destul de generos la demisolul bisericii și ne-am hotărât să-l punem la dispoziție pentru această inițiativă, care vine de la o enoriașă a noastră”, a confirmat Părintele Paul Iulian Isip, Protopopul de Gherla și Parohul Parohiei Gherla III.

Ce se învață la cursuri

Cursul de prim-ajutor, oferit gratuit de asociație, include manevre de salvare în caz de înec, manevre de resuscitare în caz de stop cardio-respirator, precum și modalitatea de intervenție cu defibrilatorul.

Pentru donații

Transfer bancar

Titular: Asociația pentru Educație și Caritate
CUI: 9373178
Cont: RO94 CECEC 0019 4600 711 4731
Banca: CEC Bank

2 euro prin SMS

Trimite textul „MINUNI” la numărul 8844.

Mai multe informații pe site-ul asociației.

Sursa – basilica.ro

Lasă un comentariu