Share
Nicolae Șerban din Rogoz, meșterul care dă viață lemnului (FOTO)

Nicolae Șerban din Rogoz, meșterul care dă viață lemnului (FOTO)

Din fericire, Maramureșul nu duce lipsă de meșteri populari, iar obiectele pe care le creează sunt cu adevărat deosebite, având acea mireasmă specială județului nostru.

Unul dintre ei este sculptorului Nicolae Șerban din Rogoz. Aceasta este îndrăgostit de arta lemnului încă de mic. Troițe, totemuri, porți maramureșene, basoreliefuri, pecetare și altele prind viață sub mâinile dibace și binecuvântate ale meșterului maramureșean.

Prima troiță realizată de Nicolae Șerban, la care a lucrat cu mai mulți meșteri, a fost dusă imediat după evenimentele din 1989 la Timișoara, în Piața Revoluției.

Pe lângă atelierul sculptorului, în incinta curții din spate se poate vizita și o casă veche cu o colecție etnografică de excepție, se precizează pe portal-maramures.ro.

 

Nicolae Șerban s-a născut la 4 noiembrie 1959 în Târgu Lăpuș. A lucrat în domeniul lemnului la „Așchiuță” până când a dat faliment.

Din 1986 a început sculptura figurativă în stil naiv ca un autodidact. A participat la expoziții de grup în Ungaria, Danemarca, Italia, Germania și, de asemenea, a expus la Baia Mare, Sighetu Marmatiei, dar și în alte orașe mari din țară. A obținut premii importante, a participat la numeroase tabere creative, iar din 1998 hobby-ul a devenit mijloc de existență.

Nicolae Șerban iubește arta populară tradițională, iar dacă i-ați face o vizită și i-ați admira lucrările cu siguranță s-ar bucura!

L.C.H.

Foto: Man Adrian


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu