Ce se întâmplă când gastronomia și distracția se întâlnesc sub pământ? - 2 minute în urmă
Scandal în Energie: De ce vrea statul român să acționeze ONG-urile în instanță? - 8 minute în urmă
Florica Bud, la ceas aniversar - 18 minute în urmă
După 39 de ani România are din nou un membru în Comitetul Executiv al CIO - 10 ore în urmă
Burse de la Academia Română pentru elevii performanți care trăiesc în medii defavorizate - 11 ore în urmă
”Tricoul care ne face văzuți” – conceptul noului echipament cu care naționala va juca în preliminariile CM 2026 - 14 ore în urmă
Maia Vlad din Moisei va evolua pe scena „Românii au talent” - 14 ore în urmă
Tânărul maramureșean Paul Marincaș, invitat în cadrul emisiunii „Cântec și Poveste” - 15 ore în urmă
Florian Sălăjeanu a fost numit prefect al județului Maramureș - 15 ore în urmă
De suflet: Concert de pricesne organizat la Căminul Cultural din Fântânele - 15 ore în urmă
Ministerul Sănătăţii: Masca de protecţie trebuie purtată şi după administrarea celei de-a doua doze de vaccin
Ministerul Sănătăţii a transmis, duminică, o informare cu privire la faptul că, şi după administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID, este recomandată purtarea măştii de protecţie şi respectarea regulilor de distanţare socială.
„Vaccinul vă protejează pe dumneavoastră, purtarea măştii îi protejează pe cei din jur care nu au fost încă vaccinaţi. Până în acest moment, în studiile clinice s-a urmărit dacă vaccinarea previne formele simptomatice de COVID-19, nu a fost studiat dacă este prevenită şi infecţia asimptomatică. Din acest motiv, cercetătorii încă nu ştiu dacă o persoană vaccinată se poate infecta asimptomatic şi poate transmite mai departe virusul”, precizează ministerul într-o postare pe Facebook.
Astfel, potrivit sursei citate, nu se cunoaşte încă gradul de eficacitate a celor două vaccinuri împotriva infecţiilor asimptomatice şi nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului şi care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2. Este posibil ca o persoană vaccinată asimptomatică să poată răspândi virusul şi, astfel, să infecteze o persoană nevaccinată.
Vaccinarea, arată MS, oferă un nivel crescut al imunităţii în aproximativ două săptămâni numai după administrarea celei de-a doua doze de vaccin (rapel).
„Până când trec aceste două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin, vă puteţi infecta şi dezvolta formele severe de COVID-19”, menţionează MS.
Totodată, se arată în informare, vaccinul nu garantează imunitate 100% iar eficacitatea în prevenirea bolii COVID-19 este de 95% pentru vaccinul BioNTech-Pfizer şi de 94,1% pentru vaccinul Moderna.