Share
În numele ideii pentru care maramureșeanul Liviu Pop și-a dat viața, o zi de ”reality show” care a bulversat mafia lemnului din România (GALERIE FOTO)

În numele ideii pentru care maramureșeanul Liviu Pop și-a dat viața, o zi de ”reality show” care a bulversat mafia lemnului din România (GALERIE FOTO)

Moartea la datorie a pădurarului maramureșean Liviu-Pavel Pop a determinat intensificarea protestelor – și diversificarea formelor lor de manifestare – împotriva defrișărilor impardonabile care au loc în România. În cazul lui Liviu-Pavel Pop s-ar putea relua formula ”o viață (dată) pentru o idee”.

Apel din diaspora

”Fraților avem nevoie de ajutorul vostru al tuturor, a sosit momentul să punem capăt DEFRIȘĂRII PĂDURII ROMÂNEȘTI. Cine vrea și îi pasă de aerul pe care-l respirăm cu toții, să vină cu noi, #DiasporaEuropeană, la protest pe 10 decembrie 2019, orele 11:00, în față la Holzindustrie Schweighofer  Sebeș – Alba!” – așa suna apelul lansat pe rețelele de socializarel de reprezentanți ai diasporei.  Și români ce trăiesc în afara granițelor României chiar au urcat în avion șoi au venit special în țară, pentru a trage un semnal de alarmă asupra ”chelirii” ilegale a munților noștri. Au venit din Marea Britanie, Italia, Spania. N-au fost mulți, dar au fost buni. Iar lor li s-au alăturat alți români, de acasă. Nu chiar din Sebeș, ci din Cluj-Napova, Târgu Mureș. Nu mulți, dar activi. Și ca să nu existe interpretări, au transmis live pe facebook protestul lor. Reporter de bază a fost Marius Mocan, sosit din Marea Britanie, și care relatează cu umor sosirea la Cluj-Napoca, punctul de întâlnire cu alți ”diasporiști”. Cum venit pregătit pentru protest, el avea cu el și o portavoce, care i-a cam nedumerit pe cei de la aeroport, generând un dialog interesant:

”- Dar porta-voce la ce vă trebuie și unde mergeți?
– Merg acasă la Huedin, la mama.
– Și porta-vocea?
– Ca s-o găsesc pe mama…”

Puțini veniți, mulți deranjați

Protestul și-a atins scopul, căci a reușit să demonstreze că în România se fură lemn; fie și prin faptul că se transportă mai mult decât scrie în actele însoțitoare. Demonstrație facilitată de faptul că un camion supra-încărcat cu lemne nu a putut plece din fața protestatarilor, din cauza  problemelor tehnice (celelalte camioane au șters-o suspect de repede).  Au mai demonstrat că – din motive birocratice sau ”subiective” – autoritățile române reacționează cu o lentoare dezarmantă, ca și când nu s-ar dori aflarea adevărului. De altfel, ”reporterul” Marius Mocan a subliniat faptul că grosul autorităților prezente la manifestarea lor au venit ca să-i supravegheze pe ei, protestatarii, și nicidecum pe prăduitorii de lemne. Transmisia live pe facebook a întregii desfășurării de forte i-a cam stânjenit pe reprezentanții autorităților, prinse la vedere între ciocan și nicovală. Nu și pe urmăritorii live, peste 1,5 milioane în câteva ore. Au fost câteva ore bulversante pentru tabieturile jafului de lemn din țara noastră (cu complicități tacite și bolnăvicioase). Iar deranjul a fost făcut de o mână de oameni, dar care au avut alături milioane de urmăritori live în mediul on-line. Au fost atât de mulți și fiindcă au știut că maramureșeanul Liviu Pavel Pop a murit prea tânăr, pentru aa păra pădurile țării. E un semnal că mișmașurile tradiționale pot fi date peste cap de o conexiune bună la internet. Bună treabă, bun început. Și o confirmare a faptului că transparența reală e chiar foarte utilă.

O zi de ”reality show” care a bulversat mafia lemnului din România, dar și autoritățile din țara noastră!

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu