Share
Maramureșul face parte din Ruta Cultural Turistică „Meșteri populari și meșteșuguri tradiționale din România”

Maramureșul face parte din Ruta Cultural Turistică „Meșteri populari și meșteșuguri tradiționale din România”

În cadrul ediției de toamnă a Târgului de Turism al României 2022, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a lansat Ruta Cultural Turistică „Meșteri populari și meșteșuguri tradiționale din România”, demers prin care sunt promovate și meșteșugurile tradiționale maramureșene.

Pentru a face parte din acest traseu, autoritățile județene au elaborarat ruta „Meșteri și meșteșuguri”, care a obținut în primăvara anului 2021 certificarea din partea ministerului de resort.

În ruta elaborată au fost incluși 33 de meșteri populari din județ, reprezentativi pentru meșteșuguri precum: țesutul, olăritul, lemnăritul, pielăritul, închistritul ouălor, iconografia pe sticlă, confecționarea măștilor și confecționarea pălăriilor de paie. Având în vedere valoarea inestimabilă și diversitatea meșteșugurilor promovate, parcurgerea acestei rute constituie o veritabilă lecție de tradiție, cultură, istorie, artă și creație populară.

Cei 33 de meșteri din județul Maramureș sunt: Daniel Leș, Dumitru Tincu Pop, Vasile Chira, Petru Codrea, Alexandru Arvai, Antonela Ciocan, Dana Dobrai, Dan Avram, Florica Vâț, Florin Teleptean, Gheorghe Mihuț, Gheorghe Popovici, Gheorghe Roman, Gheorghe Uță, Ileana Bizău, Ileana Erdeli, Ileana Părasca Toma, Ioachim Rus, Ioana Creț, Ioana Mihuț, Ioan Sabo, Maria Demian, Maria Georgeta Iuga, Mihaela Tibil, Nicoale Șerban, Nicu Pop, Olga Keller, Reghina Cozma, Rodica Sabadîș, Ștefan Fărcaș, Vasile Șușca.

Și pentru că ruta „Meșteri și meșteșuguri” a fost elaborată în anul 2021, au fost incluși 2 meșteri populari, care, din păcate, anul acesta au decedat, și anume: Toader Bârsan și Victoria Berbecar.

Alături de județul Maramureș, în Ruta Cultural Turistică „Meșteri populari și meșteșuguri tradiționale din România” mai sunt cuprinse județele: Botoșani, Iași, Suceava și Neamț.

Foto: britannica.com


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu