Share
La Catedrala Episcopală a avut loc festivitatea elevilor Seminarului Teologic Ortodox din Baia Mare

La Catedrala Episcopală a avut loc festivitatea elevilor Seminarului Teologic Ortodox din Baia Mare

Joi, 26 mai, cu începere de la ora 10:00, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a participat la festivitatea de absolvire a elevilor seminariști, promoția 2018-2022, din cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” Baia Mare.

Evenimentul a fost precedat de săvârșirea Sfintei Liturghii la Capela din cadrul instituției școlare la care au participat părinții profesori și elevii absolvenți. Au slujit pr. Claudiu Ciascai, duhovnicul seminarului, pr. lect. univ. dr. Claudiu Pop și arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu.

Slujba Tedeumului a fost săvârșită la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” în prezența Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, cu slujirea pr. prof. Florin Hoban, inspector școlar pentru disciplina religie, pr. drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul seminarului și pr. Călin Stoica, secretar.

Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Corului „Angelli” al Seminarului Teologic dirijat de pr. prof. dr. Andrei Baboșan.

Festivitatea a început printr-un cuvânt de deschidere rostit de către pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul instituției de învățământ care a felicitat pe tinerii absolvenți ai celor patru ani de liceu pentru performanțele obținute, apoi a mulțumit atât părinților pentru sprijin și susținere cât și cadrelor didactice pentru implicarea activă în actul educațional.

„Suntem într-o perioadă cu totul specială, încă pătrunsă de fiorul Învierii, într-un spațiu sacru și la un moment ales, festiv, al bilanțului. Au fost patru ani frumoși, dar și cu unele provocări ale pandemiei. Cu toate acestea, observăm faptul că momentele frumoase au fost multe și deosebite iar pentru toate acestea Îi dăm slavă lui Dumnezeu fiindcă am ajuns la final. Cu fiecare generație care pleacă de pe băncile școlii, pleacă și ceva din noi, din înlăuntrul nostru. Se cuvine să mulțumim Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru rugăciunile neîncetate, ajutorul acordat și pentru tot ceea ce a făcut pentru învățământul teologic maramureșean și sătmărean; mulțumim distinsului corp profesoral, părinților, pentru buna colaborare cu cadrele didactice și nu în ultimul rând, absolvenților noștri, care au finalizat cei patru ani de învățământ teologic”, a precizat pr. Marius Nechita.

În continuare, părintele profesor Florin Hoban, inspector școlar pentru disciplina religie, a dat citire mesajului inspectorului școlar general al județului Maramureș, acordând și patru Diplome de Excelență din partea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș următorilor elevi: Brezeanu Ana Maria, Malanca Teodor, Raul Herțeg și Sas Diana.

Mai departe, prof. Daiana Breban, director adjunct a instituției școlare, a rostit câteva cuvinte de felicitare pentru tinerii absolvenți: „vă dorim să fiți oameni de nădejde, vă felicităm pe toți pentru rezultatele obținute și vă asigurăm de prețuirea noastră”.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a transmis mesajul de binecuvântare și de felicitare al Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, după care a așezat în sufletele tinerilor absolvenți câteva cuvinte duhovnicești de o frumusețe aparte.

„Este un moment deosebit și în același timp un eveniment festiv din viața dumneavoastră și implicit din viața Episcopiei noastre a Maramureșului și Sătmarului pentru faptul că sunteți generația de mâine pe care noi, la vremea rânduită o vom preda vouă, atât societatea civilă cât și biserica. Acești ani pe care dumneavoastră i-ați petrecut în școala noastră teologică v-au pregătit și v-au lăsat o amprentă profundă atât în sufletul cât și în inima dumneavoastră, clădind cărămidă cu cărămidă la zidirea spirituală și duhovnicească. Din acest motiv, momentul de astăzi este unul special, plin de emoție și, cu adevărat, intrăm și noi, cei care am absolvit cu ani în urmă, în asentimentul dumneavoastră, dar și al părinților. Prin ce își va îndrepta tânărul calea sa? Prin păzirea cuvintelor Domnului. Să nu uitați aceste cuvinte sfinte și profunde ale psalmistului David, care să rămână scrise pe tabla inimii dumneavoastră; tinerețea este frumoasă dacă este fundamentată pe Cuvântul lui Dumnezeu, pe legea morală sădită în om precum și de ascultarea și împlinirea voi lui Dumnezeu”, a explicat Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul.

În final, profesorii diriginți ai celor patru clase au strigat pentru ultima dată catalogul și au premiat pe absolvenții cu rezultate deosebite.

Tabloul a fost pictat de domnul pictor iconar Gabriel Solomon de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iar rama sculptată în lemn a fost realizată de domnul Ioachim Mihai Rus din Dănești, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu