Share
În viziunea ANI, muncitorii necalificați, paznicii sau oamenii de serviciu sunt corupții  țării

În viziunea ANI, muncitorii necalificați, paznicii sau oamenii de serviciu sunt corupții țării

O lege bine intenționată – Legea nr. 161/2003,privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancționarea corupției –  dar strâmb întocmită, a condus la incriminarea unor  incompatibilități de râsul lumii.

De pildă,  un proaspăt comunicat al Agenției Națională de Integritate (ANI) face cunoscută starea de incompatibilitate a maramureșencei Angela Șter,  care –  zice  ANI – are vina că, în perioada 1 noiembrie 2012 – 14 aprilie 2016, a fost simultan consilier local la Satulung, dar și  angajat cu contract individual de muncă în cadrul Serviciului Public de Alimentare cu Apă al comunei Satulung. Nu e primul caz de acest fel cu care se laudă  ANI. Unul foarte asemănător (din punct de vedere al locului de muncă) a fost relevat de ANI cu ceva vreme în urmă ● ”OBEALĂ DUMITRU se află în stare de incompatibilitate, întrucât, începând cu data de 17 august 2012, exercită, concomitent cu mandatul de Consilier local în cadrul C.L. al Comunei Perieți, Jud. Ialomița, și funcția contractuală de execuție – muncitor calificat (electromecanic) în cadrul Serviciului Public de Alimentare cu Apă Perieți (serviciu public din aparatul propriu al Primarului Comunei Perieți)”

Hai să vă prezentăm și altele din istoria ANI, poate mai aiurite ● ”Stănescu Georgel-Sebastian se află în stare de incompatibilitate începând cu data de  20 iunie 2012, întrucât deține, simultan cu funcția de consilier local, și funcția de muncitor calificat IV în cadrul aparatului de specialitate al Primarului Comunei Ungheni, încălcând, astfel, dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003” ● ”Pîrvu Pîrvu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 mai 2009 – 28 decembrie 2009, întrucât a exercitat, simultan, calitatea de Consilier local în cadrul C.L. al Comunei Tuzla, Jud. Constanţa, şi funcţia de muncitor necalificat în cadrul Compartimentului Pază – P.S.I. al Primăriei Comunei Tuzla” ●”Ştefan Korch a exercitat, simultan, funcția de consilier local în cadrul C.L. Șinteu (Bihor) și paznic pășune în cadrul Primăriei Șinteu”.

Nu am mai găsit exact comunicatul ANI,  dar un om de serviciu de la o primărie comunală a fost găsit incompatibil fiindcă o vreme a fost și consilier local. Și, desigur, din această calitate putea să-și voteze un număr sporit de mături și de târnuri, ceea ce ar fi alimentat major corupția din România. Culmea e că, într-o primă instanță, acesta a și fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare.

Pentru aceste anomalii evidente din piesa ”hai să ne facem că luptăm cu corupția”, vina nu aparține neapărat ANI, care aplică robotic o lege robotică. Mai degrabă sunt de vină cei din legislativ, fiindcă nu o corectează. Și nu o fac din două motive: unul fiindcă se tem că vor fi acuzați că țin cu corupția și asta nu dă bine. Celălalt ține de  o  realitate pe care unii au trăit-o. Care parlamentar a făcut vreo declarație/observație la adresa ANI, în scurt timp a ajuns incompatibil cu patalama.

Lasă un comentariu