Share
Iarăși!…: Focar de pestă porcină africană, confirmat la Seini. Ce localități intră în zonele de protecție și supraveghere

Iarăși!…: Focar de pestă porcină africană, confirmat la Seini. Ce localități intră în zonele de protecție și supraveghere

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință după suspiciunea unui caz de pestă porcină africană la suine dintr-o exploatație comercială în orașul Seini. Nu este prima astfel de situație de acest fel întâlnită în orașul maramureșean.

Până la confirmarea virusului de către laboratorul de specialitate din București, exploatația a fost plasată sub supraveghere sanitară, s-a procedat la eutanasierea suinelor bolnave cu respectarea normelor prevăzute de legislația în vigoare și s-a efectuat ancheta epidemiologică. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezența virusului pestei porcine africană la suinele decedate.

Prefectul Nicolae Silviu-Ungur a spus: ”În ședința desfășurată în sistem online a fost aprobat planul de măsuri, inclusiv dezinfecția preliminară și intermediară, respectiv catagrafierea zonei. A fost impusă interdicția de scoatere din exploatație a furajelor pentru animale și a gunoiului. S-a procedat la stabilirea zonei de protecție în jurul focarului pe o suprafață de 3 km (raza localităților Seini și Săbișa). Zona de supraveghere stabilită în jurul focarului are o suprafață de 10 km și include localitățile Handalul Ilbei, Ilba, Viile Apei, Cicârlău și Bârgău.

De asemenea, zona de supraveghere include două exploatații comerciale industriale, dar și localități din județul Satu Mare (Pomi, Roșiori, Racșa Vii, Borlești, Crucișor, Someșeni, Aciua, Bicău, Apa, Valea Vinului, Orașu Nou Vii, Iegăriște, Bârgău, Racșa). S-a procedat la dezinfecţia adăposturilor, a platformei de dejecţii, a căilor de acces, a materialelor şi ustensilelor posibil contaminate. Furajele au fost neutralizate în conformitate cu prevederile legislative. Despre confirmarea bolii a fost notificată DSVSA Satu Mare. S-au instituit dezinfectoare individuale la nivelul exploatațiilor și s-au asigurat substanțele necesare pentru acestea. Au fost instalate filtre de control rutiere pentru securizarea zonei.”

Mişcarea animalelor din zona de protecţie este restricţionată astfel: deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicţie nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe şosea sau pe calea ferată, dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire, iar transportul este autorizat; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinaţi tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecţie şi se îndreaptă spre un abator situat în zona menţionată anterior pentru tăiere imediată. Niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale.

Pentru animalele din zona de protecție se efectuează, zilnic, supravegheri clinice și inspecții de către echipe alcătuite din medici veterinari și personal auxiliar din cadrul unității locale. Echipele de inspecţie pot fi suplimentate în funcţie de necesitate cu reprezentanţi ai unității locale, personal auxiliar şi medici veterinari oficiali.

O altă măsură dispusă este de informare a populației cu privire la evoluția bolii, semnele clinice, modul de transmitere și măsurile întreprinse în caz de suspiciune sau confirmare a bolii. Se interzice creșterea suinelor la stâne și cantoane silvice. La nivelul Unității Operaționale Locale a Comitetului Local de Combatere a Bolilor Maramureș este asigurat stocul de echipamente și materiale pentru intervenție și aplicarea măsurilor specifice în focarul de pestă porcină africană. Planul de măsuri se poate modifica în funcție de necesitățile identificate pe parcursul implementării măsurilor, dar și de evoluția bolii, a mai adăugat prefectul de Maramureș. Virusul pestei porcine africane nu afectează oamenii și nu există risc de îmbolnăvire, dar are un impact la nivel social și economic în zonele cu boala confirmată.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu