Eveniment: Anuala de Arhitectură Nord-Vest se lansează cu tema „Viitorul Sustenabil” - 54 minute în urmă
„Happy Room” la Colegiul de Arte din Baia Mare - 1 oră în urmă
În Maramureș: Aproximativ 1.550 de cazuri de violență domestică în primele opt luni ale acestui an - 2 ore în urmă
Alex Suciu, CSM Baia Mare, noul campion la categoria U13 Ne-Waza, la campionatul României - 3 ore în urmă
Maramureșul este prezentat în sezonul 2 al documentarului Flavours of Romania, realizat de jurnalistul britanic Charlie Ottley - 3 ore în urmă
Maramureșeanca Andreea Cândea, fotbalistă a echipei băimărene, a înscris primul gol pentru naționala României U15; Reușita „de poveste” a sportivei - 3 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, joi, 28 septembrie - 15 ore în urmă
Simona Halep își serbează ziua de naștere - 18 ore în urmă
Doi elevi ai Școlii de Artă „Gheorghe Chivu” din Sighetu Marmației au obținut premii la Festivalul Național „Toamna Artiștilor” - 19 ore în urmă
La Ocoliș: Tabăra națională de literatură și artă “Archeus” își deschide porțile în acest final de săptămână - 19 ore în urmă
Frumusețile Maramureșului: Parcul Național Munții Rodnei, sanctuar și refugiu al vieții sălbatice. Turiștii, rugați să nu tulbure liniștea animalelor cu ATV-urile (FOTO)
Parcul Național Munții Rodnei, “împărțit” geografic de județele Maramureș și Bistrița-Năsăud, oferă imagini de poveste, indiferent de anotimp. Evident, însă, iarna are un farmec aparte și atrage iubitorii de zăpadă. Nu toți, însă, respectă liniștea faunei din parcul natural!…
Vremea fantastică conduce mulți oameni afară: pentru ture de schi, snowboarding, alpinism, adesea ca parte integrantă a vieții de zi cu zi. Pentru cei din Parcul Național Munții Rodnei, conviețuirea oamenilor cu animalele este în prim plan, mai ales iarna, au explicat chiar responsabilii.
Reprezentanții Parcului Național Munții Rodnei au venit cu câteva precizări esențiale. “Multe animale au nevoie de refugii de supraviețuire acolo unde nu sunt deranjate. Pentru că prea mult stres le poate pune în pericol supraviețuirea, îndeosebi acum, când zăpada este încă mare. Din acest motiv, am înființat zone de protecție, pentru a conștientiza și realiza o bună conviețuire între oameni și animale.
Încurajăm pe această cale practicarea unui mod prietenos de a vizita Parcul Național Munții Rodnei, prin deplasare pe jos, cu rachete de zăpadă ori schi de tură, doar pe traseele dedicate în acest sens. Dezaprobăm și cu acest prilej inițiativa distructivă de a pătrunde cu snowmobilul, ATV, sănii cu motor etc. în Parcul Național Munții Rodnei, sanctuar și refugiu al vieții sălbatice, deranjând vizitatorii pasșnici si punând în pericol animalele salbatice. Haideți să facem din Parcul Național Munții Rodnei un loc fascinant, o destinație de excelență!”, au explicat reprezentanții Parcului Național Munții Rodnei.
# Informații inedite despre Parcul Național Munții Rodnei
Aria protejată de interes național este situată în nordul României, pe teritoriile județelor Maramureș și Bistrița-Năsăud, în zona centrală a Munților Rodnei. Parcul Național Munții Rodnei este desemnat internațional ca Rezervație a biosferei de către Comitetul UNESCO, în cadrul programului „Omul și Biosfera”. Suprafața actuală este cea stabilită în anul 2002 de către Ministerul Apelor și Protecției Mediului. Din suprafața totală de 46.399 hectare a parcului, 3,300 hectare au fost declarate Rezervație a Biosferei în anul 1979. Cât despre ariile naturale, sunt importante de menționat Pietrosu Mare, Piatra Rea, Poiana cu narcise de pe Masivul Saca, Peștera din Valea Cobășelului, Ineu – Lala, Peștera Izvorul Tăușoarelor, Izvorul Bătrâna, Izvoarele Mihăiesei, Peștera și izbucul Izvorul Albastru al Izei.
Munții Rodnei prezintă o arie naturală cu o diversitate floristică și faunistică ridicată, exprimată atât la nivel de specii cât și la nivel de ecosisteme terestre. Pe lângă conifere și foioase, se găsesc o mulțime de specii de ierburi și flori. Printre cele mai importante sunt floarea-de-colț, bujorul de munte, narcisa, angelica, albăstrița, talpa ursului sau roua cerului. Însă lista este una extrem de lungă. Fauna parcului este una diversificată și bine reprezentată de mai multe specii de mamifere, păsări, pești, reptile și amfibieni, unele protejate prin lege.
Pentru a vă putea face o imagine asupra importanței menținerii unui mediu netulburat de factorul uman, cel mai adesea distructiv atunci când este prezent, este suficient să numim câteva dintre ele: capra neagră, marmota, ursul carpatin, vidra de râu, râsul, pisica sălbatică, jderul de copac, jderul de piatră, nevăstuica, vulpea roșcată, căprioara, cerbul, mistrețul, veverița, diverse specii de șoareci și lilieci, acvila de stâncă, barza neagră, mai multe specii de ciocănitori, cocoșul de munte, cocoșul de mesteacăn, ciocănitoarea cu spate alb, huhurezul mare, șopârla de câmp, gușterul, năpârca, salamandra de foc, mai multe tipuri de broaște, tritoni, șerpi. Iar lista ar putea continua!…
C.Ț.
Citește și