Iulia Ioana Vlad a obținut locul III la Festivalul Concurs Național „Florica Ungur” - 2 ore în urmă
Festivalul „Tradiții Chiorene” din Săcălășeni ajunge la cea de-a XIV-a ediție - 2 ore în urmă
Au început cursele estivale la aeroportul maramureșean - 2 ore în urmă
Până în 16 iunie: Sunteți invitați să vedeți expoziția „Cyanotype – Experimente plastice în cianotipie” - 2 ore în urmă
Trenurile Soarelui vor asigura legături directe din toată ţara cu staţiunile de pe litoral, din 16 iunie - 3 ore în urmă
Punerea pietrei de temelie: Sfântă Liturghie Arhierească la Biserica având hramul „Duminica Sfinților Români” din Lăschia; PS Timotei este prezent! - 3 ore în urmă
Cățelul de la Mogoșa: Povestea unui blănos ajuns simbol al supraviețuirii în stațiunea turistică; Calea de la abandon la adopție, cum poți să ajuți - 3 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Gestionarea în viață a situațiilor sau veștilor proaste, sfaturi esențiale; Cum le primim și cum acționăm - 4 ore în urmă
Polițiștii avertizează: Infractorii care operează prin metoda acoperişul și-au reînceput activitatea - 8 ore în urmă
Lansarea „Societății de socializare” la Baia Sprie - 8 ore în urmă
Frumusețile Maramureșului: Capre negre și iezi, surprinse de rangerii Parcului Național Munții Rodnei. Detalii inedite (VIDEO)
Imagini spumoase și inedite cu capre negre si iezi surprinse de camerele video amplasate pe raza Parcului National Muntii Rodnei de către rangerii Administratiei Parcului National Muntii Rodnei. Acestea nu numai că ne aduc multă mândrie, cât și încântare.
Reprezentanții parcului nu numai că au publicat imaginile, dar au și făcut o prezentare speciei care face zona una unică.
Conform specialiștilor, capra-neagră are o înălțime între 110 și 130 cm, are o coadă scurtă (maximum 7 cm), având înălțimea la greabăn de 75 cm, cântărind între 30 și 50 de kg. Are un corp relativ scund, picioare musculoase cu copită despicată, un gât relativ lung terminat cu un cap scurt prevăzut la ambele genuri cu două coarne inelate și încovoiate spre înapoi. În spatele coarnelor se găsesc două glande care secretă în perioada de împerechere un lichid cleios cu miros neplăcut. În timpul verii capra-neagră are o culoare spălăcită brun-roșcată, partea inferioară a corpului fiind alb-gălbui, având pe spate o dungă neagră. Iarna culoarea caprei este brun închis, brun negricios, fiind alb pe abdomen și picioare, capul fiind de culoare albă-gălbuie, pe creștet având o dungă de culoare închisă.
Ea trăiește în regiunile înalte stâncoase din munții Alpi, regiunea Savoia (Italia, Elveția) până în sudul Franței, Pirinei, Dalmația, Grecia, iar spre nord până în Anatolia, munții Caucaz, munții Carpați (România), Steiermark (Austria), Tatra Mare (Slovacia), Schwarzwald (Germania).
Animalul trăiește în grupuri de 15 – 30 de capre formate din capre tinere și capre mame. Această structură socială se schimbă în funcție de starea anotimpului. Vara un animal stă tot timpul de pază pentru a da la timp în caz de primejdie semnalul de alarmă. Iarna această supraveghere este mai puțin severă, grupurile conduse de un țap, putându-se amesteca între ele. În luna noiembrie este perioada de împerechere, ca la sfârșitul lunii mai să fie primele fătări de iezi care țin până la începutul lui iunie. Perioada de gestație la caprele-negre durează 6 luni, iezii devin maturi la vârsta de trei ani, iar o capră-neagră poate trăi între 15 și 20 de ani. Hrana lor constă din măceșe alpine, muguri și vlăstari de foioase sau conifere, frunze de plante diferite, iarna caprele consumă mușchi sau licheni. Pericolele la care sunt expuse caprele-negre sunt căderile de stânci, animalele de pradă ca râsul, lupul, ursul, vulturul, iar aici se pot aminti și vânătorile organizate de om, conform specialiștilor.
C.Ț.
Foto generic ilustrativ – Peter Lengyel
Video – Administrația Parcului Național Munții Rodnei
Capre negre si iezi surprinse de camerele video amplasate pe raza Parcului National Muntii Rodnei, de catre rangerii Administratiei Parcului National Muntii Rodnei.Capra-neagră are o înălțime între 110 și 130 cm, are o coadă scurtă (maximum 7 cm), având înălțimea la greabăn de 75 cm, cântărind între 30 și 50 de kg. Are un corp relativ scund, picioare musculoase cu copită despicată, un gât relativ lung terminat cu un cap scurt prevăzut la ambele genuri cu două coarne inelate și încovoiate spre înapoi. În spatele coarnelor se găsesc două glande care secretă în perioada de împerechere un lichid cleios cu miros neplăcut. În timpul verii capra-neagră are o culoare spălăcită brun-roșcată, partea inferioară a corpului fiind alb-gălbui, având pe spate o dungă neagră. Iarna culoarea caprei este brun închis, brun negricios, fiind alb pe abdomen și picioare, capul fiind de culoare albă-gălbuie, pe creștet având o dungă de culoare închisă. Trăiește în regiunile înalte stâncoase din munții Alpi, regiunea Savoia (Italia, Elveția) până în sudul Franței, Pirinei, Dalmația, Grecia, iar spre nord până în Anatolia, munții Caucaz, munții Carpați (România), Steiermark (Austria), Tatra Mare (Slovacia), Schwarzwald (Germania). Animalul trăiește în grupuri de 15 – 30 de capre formate din capre tinere și capre mame. Această structură socială se schimbă în funcție de starea anotimpului. Vara un animal stă tot timpul de pază pentru a da la timp în caz de primejdie semnalul de alarmă. Iarna această supraveghere este mai puțin severă, grupurile conduse de un țap, putându-se amesteca între ele. În luna noiembrie este perioada de împerechere, ca la sfârșitul lunii mai să fie primele fătări de iezi care țin până la începutul lui iunie. Perioada de gestație la caprele-negre durează 6 luni, iezii devin maturi la vârsta de trei ani, iar o capră-neagră poate trăi între 15 și 20 de ani. Hrana lor constă din măceșe alpine, muguri și vlăstari de foioase sau conifere, frunze de plante diferite, iarna caprele consumă mușchi sau licheni. Pericolele la care sunt expuse caprele-negre sunt căderile de stânci, animalele de pradă ca râsul, lupul, ursul, vulturul, iar aici se pot aminti și vânătorile organizate de om.
Gepostet von Romsilva – Parcul National Muntii Rodnei am Mittwoch, 10. Juni 2020