Share
Exclusiv: Va fi carantinat sau nu municipiul Baia Mare? Răspunsul la întrebarea pe care o adresează toată lumea! Care este răspunsul autorităților responsabile

Exclusiv: Va fi carantinat sau nu municipiul Baia Mare? Răspunsul la întrebarea pe care o adresează toată lumea! Care este răspunsul autorităților responsabile

Numărul cazurilor de COVID-19 „a explodat” în județul Maramureș, în ultima vreme. De altfel, a fost în trendul regiunii NV, unde tendința a fost evidentă. Principalul furnizor de cazuri a fost, așa cum era de așteptat, în județul nostru, municipiul Baia Mare, principala aglomerare urbană.

Incidența cazurilor la mia de locuitori a crescut exponențial, motiv pentru care în 25 octombrie, municipiul Baia Mare a intrat în scenariul roșu. Atunci tocmai depășise incidența de 3 cazuri la mia de locuitori, acum, astăzi, 3 noiembrie, a ajuns la 4,7.

În mod normal, dacă tendința va fi aceeași, până cel mult în 1 decembrie, vom vorbi despre o incidență atât de mare care să necesite carantinarea municipiului. Asta ar înseamna, parțial, scenariul din primăvară, în care vom avea nevoie de declarații pe proprie răspundere pentru a ne deplasa prin municipiu. Ce spun autoritățile?

„Incidența este de 4,7 cazuri la mia de locuitori, astăzi. Dorința noastră este să nu ajungem la carantinarea municipiului Baia Mare. Eu sper să găsim soluțiile adecvate pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Însă, dacă incidența va crește nepermis de mult, vom face și asta”, a declarat, pentru DirectMM.ro, Nicolae-Silviu Ungur, prefectul județului Maramureș.

În realitate, în contextul unei carantinări zonale, este foarte greu de stăpânit o aglomerare urbană. Însă, nu imposibil. Așadar, dacă cetățenii nu respectă regulile, vom avea în față și acest scenariu. Conform surselor DirectMM.ro, se va încerca evitarea răspândirii virusului prin mai multe metode.

Printre ele, evitarea petrecerilor private, cele care, de altfel, sunt principalele situații prin care se ajunge la noi cazuri. Iar unele au fost chiar anunțate pe Facebook, iar unele autorități deja au aflat de ele. Patrulele vor fi suplimentate pe străzi, pentru a evita un scenariu negru pentru economia zonei.

Ar mai fi de spus un lucru. Am încercat să aflăm care este modalitatea prin care o localitate sau o unitate administrativ-teritorială este carantinată. Mai întâi, DSP Maramureș trimite o analiză la INSP. INSP dă un acord favorabil către comandamentul județean condus de prefect. De aici, se emite un proiect de hotărâre, care e trimis la DSU, iar instituția condusă de Raed Arafat emite ordinul de carantinare. Am întrebat sursele noastre de ce Recea a fost carantinată și alte localități nu. Ni s-a răspuns că riscul epidemiologic este analizat pentru fiecare localitate sau UAT în parte, în unele fiind mai ridicat în contextul răspândirii. Vom reveni cu detalii!

C.Ț.

Citește și

Oficial: Baia Mare a intrat în scenariul roșu! A fost depășită incidența de 3 cazuri la mia de locuitori! La fel, în alte 3 localități din Maramureș. Lista noilor măsuri (VIDEO)

1 Comentariu în această postare

  1. Aveti rabdare . Nimic deosebit VINE iohaniss !!

    Răspunde

Lasă un comentariu