Share
Exclusiv: Rareș Pop, directorul DSP Maramureș: „Dacă populația va respecta măsurile, trendul se va menține descrescător”. Ce spune despre situația de la ATI

Exclusiv: Rareș Pop, directorul DSP Maramureș: „Dacă populația va respecta măsurile, trendul se va menține descrescător”. Ce spune despre situația de la ATI

Există o rază de speranță în oceanul de tristețe generat de noul coronavirus. Specialiștii au speranța că numărul cazurilor de COVID-19 ar putea scădea în Maramureș ca urmare a restricțiilor. Există, însă, o mare condiție. Ca populația să respecte regulile instituite. Până atunci, s-a înregistrat cel de-al doilea deces în rândul cadrelor medicale din județ. Un asistent medical din Vișeu de Sus a plecat la Ceruri.

DirectMM.ro a contactat pe directorul DSP Maramureș, Rareș Pop, căruia i-a adresat mai multe întrebări. Iată răspunsurile oficialului!

# Despre asistentul medical decedat

Șeful DSP Maramureș spune că l-a cunoscut pe Marius Iuga, asistentul medical răpus de COVID-19. „Înainte de tragicul eveniment, la spitalul din Vișeu de Sus a fost declarat focar. S-a făcut ancheta epidemiologică. Am primit vestea cu foarte multă tristețe. L-am cunoscut personal. Era extrem de dedicat meseriei lui, era extrem de implicat”, a spus Rareș Pop, care a confirmat, apoi, că este cel de-al doilea deces în Maramureș, în rândul cadrelor medicale, după cel al lui Nicolae Ștrempel, medic de familie din Satulung. În ceea ce privește respectarea circuitelor spitalicești, șeful DSP a arătat că responsabilitatea aparține atât conducerii medicale a unității din Vișeu (sau, până la urmă, a oricărei alte unități), cât și a fiecărui angajat în parte.

# Despre situația epidemiologică din Maramureș

Rareș Pop a arătat că se întrevede o scădere a numărului de cazuri, pe fondul măsurilor restrictive. „Efectele restricțiilor nu se pot vedea pe moment, se văd în timp. În Baia Mare se pot observa deja. Instituirea restricțiilor a fost de a limita interacțiunea între cetățeni, pentru a se reduce rata infectărilor. Trendul este descrescător în Baia Mare, de la zi la zi. Dacă populația va respecta regulile, vom putea vorbi despre o menținere a trendului descrescător”, a explicat directorul DSP Maramureș.

# Despre situația de la ATI

Șeful DSP al județului a arătat că numărul celor care ajung la ATI este fluctuant. „La Spitalul Județean este o situație în continuă dinamică. În momentul în care este posibil și starea de sănătate permite, ei sunt transferați la spitalul-suport (n.red. – Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare). Suntem mai mereu la limită cu numărul de paturi. Însă, suntem în căutare de soluții preventive”, a confirmat Rareș Pop.

# Despre Call Center

Mulți maramureșeni au reclamat că au sunat, dar nu le-a răspuns nimeni. „Nu spun că nu este așa, nu am cum să verific. De obicei, dacă nu li se răspunde, sunt sunați înapoi. Problema este că sună foarte multă lume”, a spus directorul DSP Maramureș.

# În loc de concluzie

Situația nu este deloc una roz în Maramureș, mai ales dacă privim numărul deceselor înregistrate în județ. Aproape că nu există zi în care să fie raportate tragedii familiale în acest sens. Însă, o speranță ar fi. Respectarea regulilor ar putea reduce numărul cazurilor de COVID-19 în Maramureș, spun specialiștii. Dacă e așa sau nu ori dacă se va întâmpla asta sau nu vom vedea. Noi spunem că, momentan, nu stăm bine deloc. Însă, lucrurile se pot înrăutăți sau îmbunătăți. Depinde numai de noi.

C.Ț.

 

 

Lasă un comentariu