Share
Epidemiologul Octavian Jurma despre noua tulpină descoperită în Marea Britanie: „Este foarte probabil ca această versiune să fie deja prezentă în România”

Epidemiologul Octavian Jurma despre noua tulpină descoperită în Marea Britanie: „Este foarte probabil ca această versiune să fie deja prezentă în România”

Epidemiologul Octavian Jurma a publicat, pe rețelele de socializare, o analiză proprie a noii tulpini de Sars-Cov-2, descoperită în Marea Britanie, și care a condus la suspendarea zborurilor către această țară. Redăm mesajul specialistului!

„Foarte pe scurt ce stim despre noua tulpina de SARS-CoV-2 (varianta VUI – 202012/01 sau B.1.1.7) aparuta in Marea Britanie. Mutatiile sunt un fenomen normal. In cazul SARS-CoV-2 apar intr-un ritm de aproximativ de 2 ori pe luna si pana in prezenta sunt peste 1,000 de varianti identificati pana in prezent in multipe tari.

Dupa masuratorile de laborator si simulari este cu pana la 70% mai infectioasa decat varianta curenta. Aceasta inseamna ca ne infectam mai usor. Boala COVID-19 nu pare insa sa fie mai grava si nici eficienta vaccinului afectata semnificativ. Mai multe studii sunt necesare. Ponderea variantei B.1.1.7 a crescut in Londra de la 26% la mijlocul lunii noiembrie la 60% in prezent. Este foarte probabil ca aceasta varianta este responsabila in mare masura de revenirea la cresterea accelerata in ciuda masurilor de protectie aflate in vigoare. Franta are un profil similar care se poate datora tot variantei B.1.1.7 avand in vedere ca receptioneaza majoritatea traficului continental din Marea Britanie.

Nu stim daca Romania are capacitatea de distinge intre cele doua variante si nici daca are intentia sa mai monitorizeze activ epidemia, dar este foarte probabil ca aceasta versiune este deja prezenta in tara si ponderea sa va creste in urmatoarele saptamani. Noul guvern va trebui sa ia o decizie in privinta gradului de prioritate acordat pandemiei pentru ca in acest moment simpla redobandire a controlului va insemna un efort imens. Asadar o crestere a infectiozitatii nu agraveaza boala individuala dar mareste pragul la care se atinge imunizarea de turma chiar daca eficacitatea vaccinului nu va fi afectata. Pe de alta parte scaparea epidemiei de sub control permite aparitia mai fecventa de variante multiple in care unul in Africa de Sud e similar cu tulpina din Marea Britanie si este responsabil de 90% din noile infectii din Africa de Sud.

O pandemie scapata de sub control permite infectarea mai frecventa cu tulpini multiple simultan care se pot recombina mai usor in cadrul aceluiasi organism. La fel cum tratamentul incorect al unei infectii cu antibiotice poate duce la selectare unor forme de microorganisme rezistente la antibioticul respectiv si tratamentul incorect al pandemiei poate duce la selectarea unor tulpini rezistente la masurile noastre de protectie. In timp virusul poate evolua pentru a produce si forme care sa evite imunitatea produsa de vaccin si chiar forme mai grave de boala. Vaccinarea in acest context devine si mai importanta alaturi de masuri de limitare rapida a numarului de infectii”, a punctat epidemiologul Octavian Jurma.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu