Share
Dacă avem secetă puternică: Și în Maramureș multe administrații fac apel la responsabilitate ridicată, în ceea ce privește consumul apei în cămine!

Dacă avem secetă puternică: Și în Maramureș multe administrații fac apel la responsabilitate ridicată, în ceea ce privește consumul apei în cămine!

Dacă avem secetă puternică: Și în Maramureș multe administrații fac apel la responsabilitate ridicată, în ceea ce privește consumul apei în cămine!

Ca urmare a cantităților de ploi care în prezent sunt puține la nivelul județului, tot mai multe administrații locale fac apel la cetățeni să consume apa cu maximă responsabilitate.

Acum câteva zile s-au înregistrat restricții ale apei potabile în comuna Bârsana. Ca urmare a presiunilor existente, s-au întâmpinat probleme la instalația electrică de la stația de pompare, motiv pentru care, s-a sistat temporar alimentarea cu apă până dimineață, pentru remedierea problemelor și umplerea bazinelor. „Facem apel la solidaritate când vine vorba de consumul de apă. Aceasta trebuie sa ajungă la toată lumea. Vă rugăm insistent să evitați să folosiți apa potabilă pentru irigarea culturilor, pentru a putea face față secetei care este tot mai prezentă și toti cetățenii să beneficieze de condiții egale. Vă cerem scuze pentru disconfortul creat și, în speranța că vom găsi înțelegere, vă mulțumim anticipat!”, acum arată primarul Teodor Ștefanca.

Și autoritățile din Tăuții Măgherăuș au făcut apel la consum de apă responsabil. „Din cauza temperaturilor ridicate și a precipitațiilor reduse, sistemele de distribuție a apei din județul Maramureș înregistrează creșteri semnificative ale consumului de apă, motiv pentru care capacitatea de transport, stocare și distribuție este uneori suprasolicitată. Facem apel către toți utilizatorii să acorde mai multă atenție modului în care folosesc apa potabilă din rețelele de distribuție. Recomandarea utilizării apei potabile doar în scopuri gospodărești și de uz casnic și să evite folosirea acesteia în alte scopuri cum ar fi: irigatul grădinilor și spălatul teraselor, curților, pavajelor sau umplerea bazinelor/rezervoarelor de mare capacitate, astfel încât furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă să se realizeze în condiții optime pentru beneficiarii serviciului”, arată acum primarul Dumitru Marinescu.

Apel și la Ieud. „Ținând cont că avem parte de o perioadă îndelungată de secetă, vă rugăm insistent să nu irigați grădinile și gazonul! Altfel, vom fi nevoiți să raționalizăm apa! Oricum, partea de sus a comunei suferă de lipsă de apă, în mare parte, iar consumul ultimelor 24 de ore a fost de 500.000 litri. Nu se poate așa: e prea mult! Dați dovadă de spirit civic și luați atitudine acolo unde vedeți că unii fac risipă și vă rugăm să ne anunțați, ca să putem lua măsuri împotriva celor care fac abuz! Mulțumim frumos pentru înțelegere”, arată viceprimarul Nelu Chindriș.

Dar iată că aceste exemple pot continua! Situația este una generală la nivelul județului Maramureș. Vorbim despre secetă pedologică puternică și chiar la nivel extrem în vest.

În prezent, conținutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă se încadrează în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Moldova, Crișana și Maramureș (jumătatea vestică a Maramureșului), pe suprafețe extinse din Dobrogea, Transilvania și Oltenia, local în nordul, estul, sudul și sud-vestul Munteniei, nordul și nord-vestul Banatului. Rezerva de umiditate din sol prezintă valori satisfăcătoare și izolat aproape de optim, local în nordul, nord-vestul, vestul, centrul și sudul Olteniei, nord-estul și vestul Banatului, nordul, izolat sudul și sud-vestul Transilvaniei, sud-vestul Dobrogei. Aprovizionarea cu apă a solului pe adâncimea 0-100 cm, în cultura de porumb, se situează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în cea mai mare parte a Olteniei, local în nordul, nord-vestul, vestul, sud-vestul, sudul și centrul Munteniei, nordul, nord-vestul, sudul, sud-vestul și centrul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, izolat centrul și sud-vestul Moldovei, nord-estul Banatului și sud-estul Crișanei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se înregistrează în Dobrogea și Maramureș, pe suprafețe extinse din Moldova, Banat și Crișana, local în nordul, estul și sudul Munteniei, sudul, centrul și estul Olteniei, centrul, estul, sudul și izolat nord-vestul Transilvaniei. Așadar Maramureșul se încadrează în ambele situații ca figurând pe lista ariilor din țara noastră în care se observă mai bine arșița verii și seceta aferentă. În primul caz, în vestul Maramureșului vorbim despre secetă pedologică moderată și în est aprovizionare satisfăcătoare, iar în al doilea caz, în est tot despre aprovizionare satisfăcătoare, dar despre secetă pedologică moderată în vest și chiar puternică în vestul extrem, în prezent.

C.Ț.

Citește și

Este secetă pedologică puternică: Și în Maramureș analiza specialiștilor români arată că avem aprovizionare cu apă mică în toată jumătatea de vest!

Raționalizare a apei potabile: Astăzi în Maramureș rugăminte importantă cauzată de o situație caracteristică de vară! Anunțul emis de responsabili!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu