Share
Cazul Ocolul Silvic Poieni: În județul Maramureș, s-au constatat 20 infracțiuni, s-au aplicat și 50 sancțiuni, valoarea totală 174.500 lei! Raport de la Mediu!

Cazul Ocolul Silvic Poieni: În județul Maramureș, s-au constatat 20 infracțiuni, s-au aplicat și 50 sancțiuni, valoarea totală 174.500 lei! Raport de la Mediu!

Cazul Ocolul Silvic Poieni: În județul Maramureș, s-au constatat 20 infracțiuni, s-au aplicat și 50 sancțiuni, valoarea totală 174.500 lei! Raport de la Mediu!

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, și ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, au susținut luni, 7 februarie, o conferință de presă comună în cadrul căreia au prezentat rezultatele la un an de la implementarea sistemului informatic de monitorizare a trasabilități lemnului – SUMAL 2.0, activitatea de control în domeniul silvic în anul 2021, precum și noutățile legate de punctele de trecere a frontierei de stat pentru transferurile de deșeuri și mărfuri/bunuri second-hand.

S-a vorbit și despre controalele efectuate la Ocolul Silvic Poieni, ca urmare a investigației Recorder, în care inginerul silvic Florin Tăut a scos la iveală situații incredibile în acest colț de Maramureș. În cadrul conferinței de presă, au fost prezentate și rezultatele controlului realizat pe raza Ocolului Silvic Poieni, din județul Maramureș, în urma căruia au fost constatate 20 infracțiuni, au fost aplicate 50 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 174.500 lei, prevăzute și sancționate de Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, confiscarea unui volum total de 528,21 mc material lemnos, în valoare de 129.628,43 lei, precum și alte nereguli. Acțiunile de control realizate cu sprijinul reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne au vizat activitatea de administrare a pădurilor, precum și verificarea activităților agenților economici implicați, arată reprezentanții Ministerului Mediului.

Dar iată ce spun cei de la Recorder! „După publicarea materialului Recorder, în zonă au fost dispuse mai multe controale. Unele demarate de Romsilva, altele direct de Ministerul Mediului, în colaborare cu Ministerul de Interne. Și în timp ce controalele ministerelor au scos la iveală infracțiuni grave, confirmând investigația Recorder, raportul Romsilva insistă pe câteva probleme minore și, cel mai grav, îl identifică ca vinovat pe inginerul Florin Tăut, acuzat că a prejudiciat imaginea instituției. Tăut a și fost trimis în fața consiliului de disciplină al Direcției Silvice Maramureș, unde urmează să fie audiat. Pentru că a avut curaj să vorbească despre neregulile din pădurile pe care le administrează, inginerul Florin Tăut riscă sancțiuni care ar putea merge până la desfacerea contractului de muncă. I se reproșează că acuzațiile pe care le-a făcut în materialul Recorder „sunt făcute cu intenția de a conduce publicul la o concluzie falsă și cu scopul de a discredita și denigra activitatea Regiei”, după cum scrie în documentul prin care se cere cercetarea disciplinară a lui Tăut. Este imaginea fidelă a felului în care funcționează Romsilva, încercând să mușamalizeze infracțiunile și să-i sancționeze pe cei care ies din rând și au curajul să le reclame”, arată jurnalistul Alex Nedea de la Recorder.

„După controlul demarat în urma investigației Recorder, Romsilva a întocmit un raport care a intrat în posesia noastră. Acesta se limitează să facă o trecere în revistă a unor abateri minore petrecute la Ocolul Silvic Poieni (Maramureș), insistând în principal pe chestiuni birocratice: o semnătură lipsă, câteva neglijențe, o nerecuperarea a unui prejudiciu de câteva sute de euro. (…). Controlul realizat de cele două ministere a durat două luni, iar raportul întocmit cuprinde o listă lungă de infracțiuni care se răsfrâng asupra personalului silvic și a firmelor de exploatare din zonă. În total sunt 20 de infracțiuni descoperite: ultraj, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals informatic, fals intelectual (3 infracțiuni), uz de fals (3 infracțiuni), folosirea fără drept a dispozitivelor speciale de marcat, evaziune fiscală și tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și furt de arbori. Controlul a descoperit și aproape 1.000 de metri cubi de lemn tăiat ilegal în pădurea administrată de Ocolul Silvic Poieni. „Cele sesizate de domnul inginer Florin Tăut au fost un punct bun de plecare pentru o acțiune de control amănunțită”, a declarat astăzi Tanczos Barna, ministrul Mediului, în cadrul unei conferințe de presă organizată special pentru a prezenta concluziile controlului de la Ocolul Silvic Poieni. Întrebat despre situația inginerului Tăut, care riscă să fie sancționat de superiorii din Romsilva pentru că a vorbit cu presa semnalând ilegalitățile de la Ocol, ministrul Mediului a evitat să vorbească de o măsură concretă, dar a făcut apel la curajul silvicultorilor: „Îi încurajez pe angajații Romsilva ca de fiecare dată când constată ilegalități în cadrul Romsilva să ne sesizeze. Nu cred că inginerii sau angajații Romsilva vor avea de suferit dacă într-adevăr au făcut sesizările corect” arată ministrul Mediului”, arată recorder.ro.

C.Ț.

Foto deschidere Recorder

Foto facsimil Recorder

Citește și

Pe loc fruntaș suntem: În județul Maramureș în total 12 persoane cu calitate de silvici au fost trimise în 2021 în judecată. Vezi aici despre ancheta Recorder!

Exclusiv DirectMM:Anchetă jurnalistică! Cazul din Maramureș al inginerului silvic Florin Tăut care a fost amenințat: „Am fost hărțuit permanent”.Vin controale!

O nouă anchetă jurnalistică!: În județul Maramureș un inginer silvic a fost efectiv amenințat cu moartea de cei care fură lemne. Investigație Recorder! (VIDEO)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu