Share
Pe loc fruntaș suntem: În județul Maramureș în total 12 persoane cu calitate de silvici au fost trimise în 2021 în judecată. Vezi aici despre ancheta Recorder!

Pe loc fruntaș suntem: În județul Maramureș în total 12 persoane cu calitate de silvici au fost trimise în 2021 în judecată. Vezi aici despre ancheta Recorder!

Pe loc fruntaș suntem: În județul Maramureș în total 12 persoane cu calitate de silvici au fost trimise în 2021 în judecată. Vezi aici despre ancheta Recorder!

Planul comun de acțiune ”Scutul Pădurii 2021” s-a materializat în organizarea şi desfăşurarea 16 acţiuni, în cadrul cărora s-au realizat 835 de controale, cele mai multe pe linia transportului materialelor lemnoase și pe linia prelucrării, depozitării și valorificării materialelor lemnoase.

Ca urmare a acestor activităţi au fost constituite 349 de dosare penale privind infracţiuni silvice şi asociate acestora, în care unele dintre infracţiunile urmărite sunt imputabile personalului silvic. În cursul perioadei analizate au fost trimiși în judecată 37 de inculpați, din care 12 cu calitate de personal silvic, pentru săvârșirea infracțiunilor de omisiunea sesizării, fals intelectual, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori. De asemenea, polițiștii maramureșeni au aplicat 293 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 171 din 2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice în valoare de peste 618.000 lei și confiscată cantitatea totală de 2454,18 metri cubi material lemnos, în valoare totală de peste 623.000 de lei, arată statistica IPJ Maramureș.

Scandalul lemnului în Maramureș în 2021 a atins cote inimaginabile odată cu ancheta Recorder. Forța pe care mafia lemnului o are în zonă trece chiar și peste legile speciale care ar trebui să vegheze asupra ariilor protejate. După zeci de ani în care tăierile ilegale au devenit o normalitate și au creat un sistem piramidal care profită de lemnul scos din pădure, Parcul Natural Munții Maramureșului arată astăzi ca un deșert: cu versanți întregi pe care s-a tăiat fără niciun control și unde au rămas doar cioatele arborilor de odinioară. În urmă cu un an și jumătate, un brigadier silvic proaspăt detașat într-un district din această zonă a început să aplice legile care până atunci fuseseră ocolite. Drept răspuns, patronii firmelor de exploatare, localnicii și colegii brigadierului s-au aliat împotriva acestuia și au declanșat o adevărată revoltă. ”Recorder a mers în Maramureș să afle povestea brigadierului Florin Tăut și să arate ce se întâmplă atunci când furtul de lemn este îmbrățișat de o întreagă comunitate”, arată cei de la recorder.ro.

Avem aici ceva noutăți! Șeful IPJ Maramureș, Ionel Todoran, pentru DirectMM.ro, arată că s-au realizat mai multe anchete pe acest subiect. „Acolo s-au făcut mai multe controale. Acolo mai multe documente de constatare trebuie să vină de la Ministerul Mediului. În această vară, specialiștii noștri în domeniu au descoperit foarte multe nereguli. Urmează ca până la finele lunii martie toate actele de constatare să ne fie puse la dispoziție, astfel încât cercetarea în domeniu să fie realizată de specialiștii din cadrul compartimentului de specialitate, iar asta pentru că până acum competența ține strict de Ministerul Mediului. Pot să vă confirm faptul că s-au constatat nereguli și avem două sau trei dosare, dar e posibil să avem și altele, Vorbim despre un grad mare de complexitate”, arată pentru DirectMM.ro Ionel Todoran.

C.Ț.

Citește și

Exclusiv DirectMM:Anchetă jurnalistică! Cazul din Maramureș al inginerului silvic Florin Tăut care a fost amenințat: „Am fost hărțuit permanent”.Vin controale!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu