Share
Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” din Baia Mare, aniversată la 300 de ani de la construire

Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” din Baia Mare, aniversată la 300 de ani de la construire

”Trebuie să trăim cu entuziasm clipa!”. Cu această parafrazare a celebrului dicton „Carpe diem”, noul Protopop al Bisericii Catolice „Sfânta Treime” din Baia Mare, Szmutku Róbert, a deschis Zilele Maghiare Băimărene „Főtér Fesztivál”. Inaugurat luni seara și ajuns la a 11-a ediție,  festivalul comunității maghiare din Baia Mareinclude manifestarea dedicată aniversării a 300 de ani de la construcția Bisericii Romano-Catolice ”Sfânta Treime”.  Sub semnul celor trei veacuri se vor derula manifestări până în 2020, anul în care se vor împlini 300 de ani de la sfințirea catedralei.

Părintele romano-catolic Róbert Turtureanu, băimărean la origine, a expus celor prezenți un scurt rezumat al lucrării sale de masterat, dedicată istoriei de 300 de ani a lăcașului de cult, evidențiind atât aspecte referitoare la evoluția arhitecturală a edificiului, cât și o serie de evenimente istorice și religioase care au avut loc de-a lungul existenței acestuia.

Prima seară a Zilelor Maghiare băimărene a continuat cu prezentarea albumului monografic al pictorului Mezei József, care și-a desfășurat o parte din activitatea sa artistică în Baia Mare, fiind și cel care a realizat câteva din frescile Bisericii „Sfânta Treime”. La evenimentul moderat de Pintér Zsolt, principalul organizator al Zilelor Maghiare, a participat și autoarea albumului, Nagy Gyöngyvér,  descendentă a familiei pictorului băimărean.

Seria evenimentelor de luni s-a încheiat în Piața Cetății cu o recepție și un concert de muzică renascentistă al formației Carmina Renascentia din Carei.

Rafael HEKMAN

Foto: facebook Főtér Fesztivál

Lasă un comentariu