Share
Se alocă resurse financiare pentru Spitalul Județean, respectiv Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare

Se alocă resurse financiare pentru Spitalul Județean, respectiv Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare

Consilierii județeni au alocat, în cadrul ședinței de marți, 24 martie, resurse financiare necesare în lupta cu pandemia atât Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”, cât și Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare.

Primul mare efort financiar va merge către Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie, unde urmează să se demareze procedura de achiziție publică a platformei integrate de biologie moleculară Real Time PCR, care va permite procesarea a peste 300 de teste pe zi. Deși, inițial investiția de aproximativ 450.000 lei a fost gândită sub forma unui parteneriat între forul județean, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie, Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, aceasta abordare este una greoaie și ar întârzia mult achiziția, în momentul de față nefiind deschise file de finanțare la nivelul Ministerului Sănătății.

Din acest motiv, forul județean va suporta întreaga sumă necesară din bugetul propriu, urmând ca ulterior să încerce decontarea acesteia din bugetul de stat. Astfel, începând cu finalul săptămânii viitoare, maramureșenii ar trebui să poată să fie testați, fără a mai fi necesară trimiterea probelor la Cluj-Napoca, unde procesarea durează foarte mult din cauza faptului că aici sunt colectate toate probele din regiunea de Nord-Vest.

În acest moment, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare se pregătesc încăperile în care urmează să funcționeze platforma integrată de biologie moleculară și au loc instruiri ale personalului, așteptările fiind ca în cel mai scurt timp, Maramureșul să poată să respecte recomandările Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește testarea unui procent cât mai mare din populație.

În ceea ce privește Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, aici vor fi alocate fonduri în valoare de aproximativ 500.000 lei, în vederea achiziționării echipamentelor de protecție necesare atât cadrelor medicale, cât și pacienților. Deși unitatea spitalicească a avut stocuri importante de astfel de echipemante, împrejurările din ultima perioadă au dus la consumarea lor, în ultimele trei săptămâni fiind epuizate nu mai puțin de 80.000 de măști de protecție. Pentru a evita situația nefericită în care au ajuns mai multe spitale din țară, unde personalul medical s-a infectat din cauza lipsei materialelor de protecție, alocarea resurselor financiare cu această destinație se va face cu prioritate.

De finanțare va beneficia și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” Maramureș, în vederea achiziționării de materiale necesare pentru dotarea cu aparatura electronică, care să permită desfășurarea online a unei părți din activitatea instituției.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu