Share
Gripa aviară de la Seini – ”o mare lovitură dată economiei Maramureșului”

Gripa aviară de la Seini – ”o mare lovitură dată economiei Maramureșului”

“În urma unui control tematic au fost puse sub sechestru /reținere oficială  1337 bucăți ouă, în valoare de 870 lei. Ouăle vor fi incinerate, într-o unitate de ecarisare a teritoriului, autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor” – se arată într-un comunicat de presă, emis în 17 ianuarie,  de către Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor (DSVSA) Satu Mare  fără însă a face vreo legătură cu focarul de la Seini.

Anunțul celor de la DSVSA  Satu Mare vine în conjunctura în care a fost confirmat un focar de gripă aviară în Seini, iar ouăle produse acolo erau livrate în ambele județe.  Tot timpul s-a confirmat că tulpina virusului de gripă aviară de la Seini nu afectează sănătatea omului, așa încât retragerea ouălor produse în  ferma afectată, alături de  încinerarea păsărilor bolnave (vezi  foto – incineratorul mobil utilizat la Seini),  fac parte din intervențiile ”prevăzute de  legislația europeană și din manualul operațional”.

“A fost verificată întreaga rețea de distribuție a produselor de la această fermă. O dubă a colectat ouăle rămase în magazine. Acestea au fost comercializate în perioada în care virusul se afla în incubație, iar perioada de incubație este de la patru la 14 zile, deci să nu vă imaginați că ar fi fost de dinainte. Din informațiile mele, ouăle au fost comercializate în Maramureș și Satu Mare” – a confirmat directorul adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop.

Meda Huminic, consilier superior în cadrul DSVSA Maramureș a declarat că “această boală, această tulpină nu afectează omul, în schimb, face ravagii în rândul păsărilor. Iar ceea ce s-a întâmplat la Seini –  vă vine să credeți sau nu – constituie o mare lovitură dată economiei Maramureșului”. (C.Ț.)

 

Lasă un comentariu