Share
De pază la corectitudinea firmelor de pază, abonate la banul public din Maramureș

De pază la corectitudinea firmelor de pază, abonate la banul public din Maramureș

”Vital se cere păzită/ de oarba risipă/ de șmecheri rebeli/ păzită cu zel/ cu ochi de oțel/ și de firme la fel”- l-am putea parafraza pe Florin Bogardo, compozitorul care făcea artă și nu anunțuri de licitație pentru prestări servicii de pază. Căci ieri a fost termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru atribuirea contractului de servicii de pază la Vital SA. În caietul de sarcini se preciza răspicat că ofertele se pot depune până în 11.12.2019, ora 10.00 și – la fel de răspicat – că ofertele în plic se vor deschide în data…, la ora … Puncte-punctele nu ne aparțin nouă, ci acelora care s-au ocupat de redactarea caietului de sarcini. Cert e că puncte-punctele alea nu au apărut chiar întâmplător, căci miza anuală a contractului e de 1.100.000 lei (plus TVA) , la care se mai adaugă niște ”suplimentare” de vreo 66.000 lei (plus TVA). Și-atunci aproape că pare normal că nu se dorește deschiderea plicurilor de față cu ofertanții.

Desigur, unii dintre participanții la licitație au depus adrese prin care au solicitat să li se comunice care e, de fapt, termenul de deschidere a ofertelor. Și care au primit asigurări verbale că vor fi informați despre așa ceva pe e-mail-urile precizate în ofertă. Firmele cărora prezicătoarele terestre le-au ghicit data și ora deschiderii plicurilor nu au mai făcut astfel de adrese. Sunt absolut ciudate asemenea ”scăpări” privind momentul deschiderii ofertelor, care nu fac decât să alimenteze și mai mult suspiciunile privind achiziția serviciilor de pază la instituțiile publice din Maramureș. Licitații câștigate de mereu aceleași firme pe care, păstrând linia versurilor din cântecul lui Florin Bogardo, le-am numit ”firme la fel”. Firme care fac parte dintr-un grup care, aparent, n-ar avea legături una cu alta (aparență care, de regulă, apare și la grupurile infracționale), ci doar cu persoane care gravitează vizibil în arcul administrativ sau măcar în apropierea lui.  Ca atare pun cu lăcomie mâna pe banii de la stat și nu contează titulatura firmei, că la nevoie se pot face niște aparent banale transferuri de personal.

Și transparența asta extrem de întunecată se repetă prea des, vezi licitațiile pentru paza depozitului de la Fărcașa (una contestată și care e verificată de organele de cercetare penală) sau pentru a spitalului. System GMB Security, firma care păzește spitalul județean, păzește în prezent și Vitalul,  iar prezicătoarele amintite mai sus dau asigurări că îl vor păzi și pe mai departe. A făcut carieră filmarea cu un agent de pază de la această firmă (vezi video), care-și făcea somnul în ghereta de la spital, loc în care circulă, totuși, multă lume. Vă dați seama ce vigilență va asigura firma cu pricina  și ce somn va trage agentul care va avea postul lângă un susur de apă.

Numai cei care au ațipit lângă un izvor sau lângă un pârâiaș de munte pot înțelege asta. Cum e păzit banul public spre a se sifona cam în aceleași pâlnii doar pare mai greu de înțeles, dar se poate explica, aplicat și clar, ca să înțeleagă toată lumea, nu doar organele de specialitate, care păzesc și corectitudinea organelor de pază. (A. G.)

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu