Share
A crescut numărul minorilor care fug de acasă

A crescut numărul minorilor care fug de acasă

Conform unei analize făcută de Asociația „Salvați copiii”, numărul minorilor care pleacă de acasă este în creștere, pentru al doilea an consecutiv.  Salvați Copiii România atrage atenția că, peste jumătate dintre disparițiile de minori sunt plecări voluntare. Organizația consideră că fenomenul copiilor dispăruți este alarmant în România. Au fost înregistrate 9.902 de sesizări privind minori dispăruți, în perioada aprilie 2023-aprilie 2024. Peste jumătate reprezintă plecări voluntare din locuințele sociale, căminele școlare sau centrele DGASPC, potrivit statisticii IGPR, solicitate de organizație. Între 30 aprilie 2022 și 22 aprilie 2023 au fost 8.722 de sesizări referitoare la dispariția minorilor, cu 1.145 mai mult decât în anul anterior.

Din totalul sesizărilor privind disparițiile de minori în ultimul an:

  • 97 se referă la copii cu vârsta sub 5 ani
  • 163 la copii cu vârsta cuprinsă între 5  și 10 ani
  • 2.300 privesc copii cu vârsta între 10 și 14 ani
  • 7.342 sunt sesizări care se referă la disparițiile unor copii din grupa de vârstă 14-17 an

Potrivit organizației, copiii fug în primul rând din cauza problemelor de acasă. În fruntea listei se află diferitele forme de violență, conflictul, abuzul și neglijarea. Copiii care fac parte din traiectoria „pleacă de acasă din cauza a ceva” identifică fuga ca un mijloc de a se distanța de o situație dificilă. Copiii din centrele de plasament reprezintă unul dintre grupurile de tineri cele mai expuse riscului și cu probabilitate crescută de a fugi și a avea dificultăți în accesarea ajutorului.

Părinții, îngrijitorii și familiile rămân cei mai importanți factori pentru prevenire și sprijin, tinerii având nevoie de comunicare deschisă, ascultare, empatie și o relație bazată pe grijă și compasiune. Copiii au nevoie de adulți în care să aibă încredere”, a precizat Mihaela Dinu, psiholog, „Salvați copiii România”

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu