Share
48% dintre români susțin că vor merge cu siguranță să voteze la referendum (VIDEO)

48% dintre români susțin că vor merge cu siguranță să voteze la referendum (VIDEO)

În Maramureș, pentru referendum au fost organizate 435 secții de votare și s-au asigurat 469.928 buletine de vot, 433 683 timbre autocolante și 2175 ștampile cu inscripția ”Votat”. Acestea au fost distribuite către secțiile de votare (vezi foto). Situația de ieri arăta că 37,5%   (163 la număr) dintre președinții secțiilor de votare s-au retras, dar Tribunalul Maramureș i-a înlocuit  prin tragere la sorți

Secţiile de votare pentru referendum  vor funcționa  sâmbăta, 6 octombrie, și duminică, 7 octombrie, în intervalul 7.00 – 21.00. Cei care, în ziua referendumului național, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală, poate să voteze în localitatea respectivă, la orice secție de votare, urmând a fi înscris într-o lista suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinței care ține loc de act de identitate. Cei care nu știu secția de votare la care sunt arondați,  o pot afla aici.

Votanții trebuie să se pronunțe prin “DA” sau “NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: “Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?” Practic,  e vorba de a se schimba un cuvânt (”soți”) cu sintagma  ”un bărbat și o femeie”.

Formularea  actuală este: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”● În locul acesteia s-a propus varianta ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”

 

Pentru ca referendumul să fie valid, e nevoie de o prezență la urne de cel puţin 30%, , iar  cel puțin 25%  din numărul total de alegători să pună ștampila pe DA.   Un sondaj realizat de Sociopol relevă că referendumul va fi valid, deoarece 48% dintre români au spus că merg cu siguranță la vot, alții 17% răspunzând că probabil vor merge.

Lasă un comentariu