Share
Se întorc acasă: Maramureșeni depuși în carantină în spațiile din județ și în cele din Satu Mare (FOTO)

Se întorc acasă: Maramureșeni depuși în carantină în spațiile din județ și în cele din Satu Mare (FOTO)

Isteria Coronavirus continuă. Zeci de maramureșeni au fost depuși în carantină în județul nostru, până miercuri, 11 martie. Ei se află în spațiile special amenajate din județ. Alte 655 de persoane se află în izolare la domiciliu, statistica incluzând și membrii familiilor. Se așteaptă o creștere a numărului în cursul zilei.

Însă, există maramureșeni care se află în carantină în Satu Mare. Macrina Mihai, directorul DSP Satu Mare, a declarat, pentru DirectMM.ro, că, pe teritoriul județului vecin sunt, miercuri, la orele dimineții, 67 persoane depuse în carantină instituționalizată. „Cei mai mulți sunt din Maramureș. Nu putem preciza unde se află spațiile special amenajate, pentru protecția pacienților. Din nefericire, s-a creat o adevărată isterie, oamenii sesizează anumite situații cu privire la persoane care se întorc în țară, dar care nu prezintă simptome și nici nu s-au întors din zone roșii” – a declarat Macrina Mihai.

În cursul serii de marți, în satul Lucăceni, comuna Berveni, județul Satu Mare, s-a generat o adevărată isterie referitoare la întoarcerea în țară, din Italia, a unei femei în vârstă de aproximativ 60 de ani, care nu ar fi anunțat autoritățile. Situația a fost discutată și pe rețelele de socializare. S-a vehiculat varianta conform căreia femeia respectivă ar urma să fie transportată la Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare, fapt infirmat de reprezentanții DSP Satu Mare. „Nu am auzit așa ceva, nu am fost sesizați cu privire la acest fapt” – a spus Macrina Mihai.

În altă ordine de idei, un convoi cu zece mașini cu cetățeni din Maramureș, respectiv județe din proximitate, respectiv din Republica Moldova, au intrat în România prin PTF Petea. Aceștia au fost însoțiți de echipaje ale MAI. Aceștia au fost dirijați către Maramureș sau către celelalte județe de proveniență. În urma situației, la intrarea în Baia Mare, cozile de mașini au fost imense (vezi foto)

„Nu sunt persoane suspecte de Coronavirus în convoi. Sunt persoane sănătoase, asimptomatice, care vin din Italia, care se află integral în zona roșie, și, conform procedurilor operaționale, vor intra în carantină instituționalizată, conform procedurilor primite de la nivel central. La punctul de trecere a frontiereide stat, sunt preluați de poliție și medici. Mașinile sunt însoțite de structurile teritoriale ale MAI. În convoi sunt mai multe autovehiculele cu cetățenii care vin din străinătate, adică vama Petea. Sunt din mai multe județe, nu doar din Maramureș. Acestea vor pleca spre județele unde domiciliază” – a declarat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureș.

Între timp, Primăria Moisei a primit o sesizare de la IJJ Maramureș, conform căreia există suspiciunea infectării cu COVID-19 a două persoane din Moisei. Conform adresei, există un transport de persoane dinspre Italia, care se întoarce către Moisei, ridicându-se, astfel, suspiciunea că, cel puțin una dintre ele, ar fi infectată. Acestea vor intra în carantină. Persoanele vor fi verificate zilnic, iar în momentul prezentării vreuneia, se va folosi izoleta. În plus, se va interzice orice transport tuturor operatorilor din comuna Moisei pe durata carantinei.

Trebuie să mai spunem și faptul că, în această dimineață, două băimărence în vârstă de 30, respectiv 65 de ani, au fost transportate cu izoleta din zonele Planetelor și Luminișului-Horea la Spitalul de Boli Infecțioase Baia Mare. Se vor preleva probe, care vor fi trimise la Cluj.

31 de persoane au intrat în carantină la Sighetu Marmației, în jurul orei 14.00. Aceștia se adaugă celor 12 veniți în noaptea de marți spre miercuri.

“Nou-veniții fac parte din acel convoi de nouă mașini. I-am cazat la internatul Liceului Forestier, făcut din fonduri europene. Le-am pus la dispoziție condiții bune – camerele au toalete și duș separat, au apă caldă, rece. Masa momentan le-o vom oferi în sistem de catering. Înțeleg că banii vor veni din fondurile pentru situații de urgență. Oamenii sosiți sunt foarte afectați și îi înțeleg. Cei cazați provin din Maramureș. Cei mai mulți sunt din Borșa. Nu au mai putut fi cazați în Borșa, pentru că acolo s-au completat locurile. Mai avem și câțiva din localitățile din proximitate. Noi avem locuri libere de la 43 ocupate în prezent până la 150. Cu toții purtăm un război neconvențional” – a declarat, pentru DirectMM.ro, Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmației.

Vom reveni cu informații!

Cătă ȚINEGHE


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu