Share
Intervenție dificilă: Incendiul izbucnit pe Pietrele Șoimului va fi stins cu elicopterul; Localnicii din Șișești și Cavnic au ținut piept zile întregi flăcărilor (VIDEO ȘI GALERIE FOTO)

Intervenție dificilă: Incendiul izbucnit pe Pietrele Șoimului va fi stins cu elicopterul; Localnicii din Șișești și Cavnic au ținut piept zile întregi flăcărilor (VIDEO ȘI GALERIE FOTO)

Situație de urgență în Maramureș. Un incendiu violent s-a înregistrat pe raza comunei Șișești, în zona Pietrele Șoimului. Pentru a stinge vâlvătaia, a fost chemat în sprijin un eliciopter. 

Primarul comunei Șișești, Ioan Mircea Tentiș, a anunțat că, în ultima lună, au avut loc cinci incendii de vegetație, pășune și pădure, pe raza unității administrativ-teritorială. Astfel, au fost două incendii in localitatea Negreia (pasune), un incendiu în localitatea Cetatele (pădure –zona Măgura), un incendiu în localitatea Șurdești (pădure – zona Piatra Roșie), un incendiu în localitatea Plopiș (pădure- zona Tisa) și un incendiu în localitatea Șurdești (pădure-zona Pietrele Șoimului).

Incendiile au fost stinse de către echipajele de pompieri din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Șișești, ultimele trei incendii declanșându-se într-o zonă foarte greu accesibilă. Incendiul de pădure din localitatea Șurdești, situat în zona Pietrele Șoimului, a fost anunțat vineri la ora 22.00, iar SVSU Șișești a intervenit în zilelele de vineri, sâmbătă, duminică pentru stingerea acestui incendiu, iar azi echipajele mai sus amintite s-au deplasat în teren pentru monitorizarea situației, conform autorităților din Șișești.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, primarul Șișeștiului a solicitat locuitorilor să respecte următoarele prevederi generale privind arderea vegetației uscate:
– Condiții meteorologice fără vânt;
– Colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale, astfel încât arderea să poată fi controlată;
– Curățarea vegetației în jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 metri;
– Executarea arderii la minimum 50 de metri de liziera pădurilor și numai condiții fără vânt cu luarea unor măsuri de evitare a oricărui risc de a ajunge focul în pădure.
– Pe timpul desfășurării arderii, trebuie să asigurați la fața locului apă suficientă, stingătoare, lopeți, alte material necesare pentru a preveni eventuale incendii;
– Desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
– Stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

„Este interzisă arderea vegetației uscate pe timp de secetă! În situația în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului, sigur sunteți obligați să anunțați de urgență SVSU-Șișești și ISU Maramureș! În vederea igienizării terenurilor prin ardere, aveți obligația de a solicita și obține de la SVSU Șișești permisul de lucru cu focul. Emiterea acestui document se face de către șeful SVSU-Șișești cu aprobarea primarului și cu respectarea normelor enumerate mai sus. Din cauza inconștienței unor locuitori ai Comunei Șișești sau ai Orașului Cavnic, suprafețe mari de pădure au ars, afectând, astfel, întregul ecosistem al zonei. Ultimul incendiu, cel din Șurdești-Pietrele Șoimului fiind chiar într-o zonă de pădure de protecție. Distrugerea pădurilor de protecție, afectarea solului și a faunei au consecințe grave asupra comunităţii prin producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.

De asemenea, acești indivizi fără judecată au pus pe drumuri sute de oameni de la SVSU-Șișești, iar în situația în care vor fi identificați, vor fi aspru pedepsiți de organele legii. Dacă acești indivizi nu au respect față de autoritățile locale și concetățenii lor, le solicităm să aibă minimul de respect față de pădurea care ne înconjoară și care protejează de sute de ani meleagurile noastre. Solicit Postului de Poliție Șișești și Jandarmeriei Montane din Cavnic să efectueze controale și pe această temă, pentru a preveni riscul declansarii altor incendii.

Mulțumesc membrilor SVSU-Șișești, șefului de serviciu SVSU-Șișești, pădurarilor de zonă, domnul Petrean Ciprian și domnul Pop Alexandrin, Postului de Salvamont Cavnic, echipajelor de off-road din Șișești și Rus, pentru efortul depus în această perioadă. Mulțumesc, de asemenea, și celor patru consilieri locali care, alături de primar si viceprimar, s-au implicat în stingerea acestor incendii și organizarea logistică” – a declarat Ioan Mircea Tentiș.

ACTUALIZARE – Fiind vorba despre o situație la limita dintre orașul Cavnic și comuna Șișești, primarul Cavnicului, Vladimir Petruț, a reacționat pe o rețea de socializare.

„În urma discuțiilor purtate cu șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Maramureș, acesta ne-a informat că a dispus mobilizarea unui elicopter pentru stingerea incendiului de la Pietrele Șoimului. Elicopterul va sosi în această seară și va efectua intervențiile necesare în vederea stingerii incendiului. Pe această cale anunțăm locuitorii din zona respectivă că se fac eforturi pentru a stinge incendiul izbucnit” – a arătat Vladimir Petruț, care a ținut să mulțumească ISU Maramureș și comandantului Pavel Baltaru.

De cealaltă parte, autoritățile din Șișești au venit cu precizări.

„Pentru o informare corectă a opiniei publice vă comunicăm că Primarul Comunei Șișești, a solicitat încă de ieri 27 aprilie intervenția unui elicopter pentru stingerea incendiului din zona Pietrele Șoimului. Vă informăm că membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Șișești alături de 40 de persoane, voluntari, acționează și în prezent (n.red. aproximativ ora 18.00) pentru stingerea incendiului” – au arătat reprezentanții Primăriei Șișești, condusă de primarul Ioan Mircea Tentiș.

ACTUALIZARE 2 – „ISU Maramureș a intervenit astazi cu 16 subofiteri si un ofiter, din cadrul Detasamentului de Pompieri Baia Mare, la un incendiu de padure de foioase, in zona Pietrele Soimului, intre Cavnic si Surdesti. In sprijin au actionat membri Salvamont MM, SVSU Sisesti, SVSU Cavnic, Ocolul Silvic Baia Sprie si voluntari din Cavnic. In aceasta dupa amiaza, un elicopter IGAV a efectuat un zbor de recunoastere, pt a putea interveni maine la stingere” – a declarat Cornel Băbuț, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș.

ACTUALIZARE 3 – Noi mărturii în cazul incendiului din zona Pietrele Șoimului. Maramureșeanul Alex George Oprea este unul dintre oamenii cu suflet mare care a mobilizat oamenii din zonă, rugându-i să intervină pentru a stinge vâlvătaia.

Gepostet von Alex George Oprea am Sonntag, 26. April 2020

„Haideți cat mai mulți să încercăm să stingem incendiul pe Pietrele Șoimului. Aduceți lopeți”.

„Ziua 3. Încă mai mocnesc cioatele, uscaturile groase, în unele locuri pământul. Ar mai fi nevoie de ajutor să izolăm ce mocnește, în caz de vânt puternic să nu se aprindă și să se extindă din nou. Pădurarul e în zonă, un pic mai sus de drapel. Dacă vrea cineva să dea o mână de ajutor, ne găsiți în zonă. Să aduceți sape si lopeți”.

„S-a reaprins focul pe Pietrele Șoimului. Ar fi nevoie de oameni, cât mai mulți și, dacă s-ar putea, s[ rămână ;i peste noapte. S[ aduceți sape, lopeți, mâncare și apă de băut”.

Sunt numai câteva dintre mesajele de mobilizare lansate de Alex George Oprea. Mulți localnici au rămas, zilele acestea, „printre pietre și bușteni fierbinți”, după cum relatează Zoltan Mica. Localnicii din Șurdești, Cavnic, respectiv Șișești nu s-au dat în spate de la confruntarea cu focul. Zoltan Mica relatează faptul că pompierii voluntari din Șișești au urcat dealul „cu extinctoare și apă în diferite recipiente”. S-a rămas inclusiv peste noapte în această perioadă dificilă. Rămâne de văzut acum dacă elicopterul IGAV va reuși să stingă teribilul incendiu în cursul zilei de miercuri.

Ar mai trebui precizați Marius Ponde, organizator de Hard Enduro, și Darius Bărbos, care i-au mobilizat pe cei cu motoare. Aceștia au urcat în zona incendiului 800 de litri de apă într-o zi.

Vom reveni cu informații!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu