Share
Bilanț de weekend: 11 accidente pe pârtiile de pe domeniul schiabil Cavnic. Recomandările salvatorilor montani în caz de incidente (FOTO)

Bilanț de weekend: 11 accidente pe pârtiile de pe domeniul schiabil Cavnic. Recomandările salvatorilor montani în caz de incidente (FOTO)

În total, 11 accidente s-au produs în weekendul care a trecut pe pârtiile de pe domeniul schiabil Cavnic, Roata și Icoana, au anunțat reprezentanții Salvamont Maramureș.

Aceștia recomandă respectarea regulilor pe pârtiile de schi și totodată, readuc aminte cum trebuie reacționat corect în caz de accident produs pe pârtiile de schi. Nu este necesară nicio pregatire specială pentru a fi în măsură să reacționați corect, ci doar cunoașterea unor reguli simple.

Ca turist martor la un astfel de eveniment, asigurați-vă că nu vă puneți în niciun moment în pericol și, pe cât posibil, protejați și celelalte persoane din proximitate. Balizați locul accidentului pentru ca ceilalți schiori să vă poata observa și ocoli din timp. Acest lucru îl puteți face înfigând schiurile cu coada în zăpadă sub forma literei „X”, la o distanță de aproximativ 5 metri deasupra locului accidentului. Dacă le înfigeți mai aproape riscați să fiți loviți de ele în momentul în care vântul sau alt schior le-ar putea dărâma. De asemenea, dacă le puneți la o distanță mai mare, există riscul ca alți schiori să treaca între ele și persoana accidentată. În cazul în care vă aflați într-o zonă cu vizibilitate redusă (sub ruperi de pantă, curbe, etc.), dublați această balizare cu una într-o zonă cu vizibilitate bună.

Pe toată perioada cât vă aflați în proximitatea persoanei accidentate pentru a o ajuta, stați cu fața către deal, pentru a putea observa traficul din amonte și pentru a vă putea feri, în timp util, în cazul unui pericol (cum ar fi un schior care pierde controlul și v-ar putea lovi). Nu lăsați persoane să stea sau să se opreasca inutil în zona accidentului, în special în zonele inguste, pentru fluidizarea traficului și pentru reducerea riscului de a fi loviți. Strângeți date esențiale pentru a putea anunța accidentul: numărul de persoane implicate și starea lor, locul exact în care vă aflați. Dacă nu cunoasteți zona, folosiți balizele de pe marginea pârtiei (acele indicatoare rotunde, a căror culoare reprezintă gradul de dificultate a pârtiei și care au un număr care reprezintă zona în care vă aflați). Dacă din cauza ceții nu puteți observa aceste balize, întrebați alți schiori care cunosc mai bine zona.

Anuntati accidentul sunând la Numărul Unic de Urgență 112 sau la Dispeceratul Naâional Salvamont – 0 SALVAMONT (0725826668). Comunicați dispecerului datele culese. Nu sunați după ajutor niciodată înainte de a fi în măsură să comunicați locul exact în care vă aflați! Așteptați echipa Salvamont și nu interveniți în niciun fel asupra victimei (nu o mutați, nu-i scoateți clăparii, mănușile, etc.). Lăsați-o în poziția în care ați găsit-o, încercând, pe cât posibil, să o susțineți în această poziție și protejați-o termic (geaca pe post de pătură, folie sirius, pachete de încalzire, etc.). Ajutorul vostru va face diferența și va ușura considerabil munca echipei de intervenție, prin scurtarea timpilor de răspuns, precum și prin creșterea confortului persoanei accidentate, au explicat reprezentanții Salvamont Maramureș.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu