Share
Două intervenții ale Salvamont Maramureș, la distanță mică de timp. Persoane rătăcite în zonele Vălenii Călineștiului și Creasta Cocoșului (GALERIE FOTO)

Două intervenții ale Salvamont Maramureș, la distanță mică de timp. Persoane rătăcite în zonele Vălenii Călineștiului și Creasta Cocoșului (GALERIE FOTO)

După-amiaza de duminică a fost una agitată pentru salvamontiștii maramureșeni. Aceștia au fost solicitați să intervină în două situații, în zona Văleni, Călinești și Creasta Cocoșului.

Mai întâi, o femeie în vârstă de 54 de ani, cu probleme medicale, s-a rătăcit în zona Văleni, Călinești, deasupra mănăstirii, dincolo de Poiana lui Miron. Ea este diabetică, insulino-dependentă și cu HTA. Ea plecase de dimineață, fără alimente și apă și fără a-și lua tratamentul. Norocul a făcut ca aceasta să fie găsită în timp util de salvatorii montani împreună cu reprezentanții administrației locale.

S-a intervenit inclusiv cu elicopterul SMURD, echipaj care a răspuns prompt solicitării Salvamont Maramureș. Salvatorii montani au ținut să mulțumească pentru profesionalism celor de la IGAV – SMURD, pilot Gabriel Ivan, copilot Ciprian Rusu, medic SMURD Monika Dacz, asistent SMURD Monica Istodor. Femeia a fost stabilizată în urma intervenției medicului Monica Dacz, după care a fost transportată acasă, de familie. Așadar, intervenția s-a încheiat cu succes.

Nu a trecut mult timp că a apărut altă provocare. Un bărbat aflat în zona Creasta Cocoșului nu a mai ajuns cu grupul cu care venise în drumeție la locul de cazare de unde a pornit dimineață grupul. Apelul prin 112 a fost dat de proprietarul pensiunii unde e cazat bărbatul. Salvamontiștii aflați în patrulare în zonă au plecat imediat în căutarea acestuia. A fost folosită în acțiune și drona aflată în proprietatea SPJ Maramureș.

După mai bine de 45 minute, proprietarul pensiunii a anunțat prin dispeceratul ISU Maramureș că bărbatul a ajuns cu bine la pensiune, acțiunea fiind declarată încheiată. Asta după ce și salvatorii montani participanți la acțiunea de căutare au apelat persoana și au obținut confirmarea telefonică, conform căreia omul este la pensiune în stare bună, fără probleme de sănătate.

C.Ț.

Lasă un comentariu