Suzana și Daciana Vlad vor susține concerte extraordinare de pricesne în 12 orașe ale țării - 1 oră în urmă
Lanțul Munților Igniș, o frumusețe aparte a Maramureșului (VIDEO) - 3 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit azi la Mănăstirea Rohia, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi - 4 ore în urmă
PS Părinte Iustin a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal - 6 ore în urmă
Biblioteca „Petre Dulfu” Baia Mare găzduiește vernisajul „Salonului de iarnă” al membrilor Asociației Artiștilor Plastici „Alexandru Șainelic” - 6 ore în urmă
40 de copilași au participat la concursul de șah Cupa „Luceafarul” - 6 ore în urmă
2024, an bogat în activități pentru Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare - 7 ore în urmă
Târgul „Nunta de la A la Z” are loc în perioada 14 – 16 februarie - 8 ore în urmă
Ansamblul „Coconii Deseștiului” face înscrieri - 9 ore în urmă
Galeria Hollósy din cadrul Coloniei Pictorilor Baia Mare găzduiește cinci expoziții personale, care pot fi vizitate până la finalul lunii - 11 ore în urmă
Sfântul Antonie cel Mare este prăznuit pe 17 ianuarie
Sfântul Antonie cel Mare, considerat sfântul făcător de minuni, este sărbătorit în fiecare an de Biserica Ortodoxă, la data de 17 ianuarie.
S-a născut în anul 251 în satul Coma din Egiptul de Sus. La vârsta de 20 de ani, întrebându-se care e calea lui în viață, a auzit în biserică cuvântul Evangheliei : „Dacă vrei să fii desăvârșit, du-te de vinde ce ai, dă la săraci și vei avea o comoară în cer! Apoi vino și urmeaza-mă!” Asta a și făcut, a împărțit tot ce avea la săraci și s-a retras în singurătate. Mai întâi a locuit într-o colibă iar apoi într-un mormânt părăsit, la marginea deșertului, cu numele Pispir, timp de 20 de ani.
Devine părintele spiritual al multor călugări din deserturile Egiptului.
În anul 312 se instalează pe muntele Kolzim, unde se găsește azi mănăstirea care-i poartă numele. Acolo a trăit până la moartea sa, în anul 356
El este considerat și sfântul care-i scăpa pe credincioși de blesteme și farmece, iar pe fetele nemăritate le ajuta să-și găsească jumătatea.
Sfântul Antonie cel Mare a fost considerat un doctor al Egiptului, dat de Dumnezeu. Cine se ducea mâhnit la dânsul, se întorcea bucuros. Cine venea la el plângând pe cei morți, îl părăsea plânsul, iar cine venea mâniat, se schimba în bucuros.
Cea mai puternică rugăciune făcătoare de minuni, către Sfântul Antonie cel Mare se citește timp de nouă zile de marți la rând și se spune că îndeplinește orice dorință.
Lăcrimioara ZOTA