Share
Sfântul Antonie cel Mare este prăznuit pe 17 ianuarie

Sfântul Antonie cel Mare este prăznuit pe 17 ianuarie

Sfântul Antonie cel Mare, considerat sfântul făcător de minuni, este sărbătorit în fiecare an de Biserica Ortodoxă, la data de 17 ianuarie.
S-a născut în anul 251 în satul Coma din Egiptul de Sus. La vârsta de 20 de ani, întrebându-se care e calea lui în viață, a auzit în biserică cuvântul Evangheliei : „Dacă vrei să fii desăvârșit, du-te de vinde ce ai, dă la săraci și vei avea o comoară în cer! Apoi vino și urmeaza-mă!” Asta a și făcut, a împărțit tot ce avea la săraci și s-a retras în singurătate. Mai întâi a locuit într-o colibă iar apoi într-un mormânt părăsit, la marginea deșertului, cu numele Pispir, timp de 20 de ani.
Devine părintele spiritual al multor călugări din deserturile Egiptului.
În anul 312 se instalează pe muntele Kolzim, unde se găsește azi mănăstirea care-i poartă numele. Acolo a trăit până la moartea sa, în anul 356
El este considerat și sfântul care-i scăpa pe credincioși de blesteme și farmece, iar pe fetele nemăritate le ajuta să-și găsească jumătatea.
Sfântul Antonie cel Mare a fost considerat un doctor al Egiptului, dat de Dumnezeu. Cine se ducea mâhnit la dânsul, se întorcea bucuros. Cine venea la el plângând pe cei morți, îl părăsea plânsul, iar cine venea mâniat, se schimba în bucuros.
Cea mai puternică rugăciune făcătoare de minuni, către Sfântul Antonie cel Mare se citește timp de nouă zile de marți la rând și se spune că îndeplinește orice dorință.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu