Share
Campania ”Fără penali” – fără aprobare de cort, dar cu jandarmi

Campania ”Fără penali” – fără aprobare de cort, dar cu jandarmi

Reprezentanții USR Maramureș au organizat, azi dimineață, o conferință de presă chiar în fața  primăriei băimărene. Au ales acest loc  pentru a aduce la cunoștință opiniei publice faptul că Primăria Baia Mare nu le-a aprobat amplasarea unui cort necesar campaniei ”Fără penali în funcții publice”. Practic, nu a fost vorba de un refuz pe față, ci de tergiversare.

Dan Ivan, președintele filialei, a arătat istoricul situației: solicitarea inițială a fost făcută pe 13 martie; primul răspuns a fost primit pe 2 aprilie; s-au solicitat documente suplimentare, acțiunea fiind considerată mijloc de publicitate. ”Pe 16 aprilie am depus o nouă serie de documente și de atunci ne țin și ne cer în continuare tot felul de avize, care nu apar în regulamentul de avizare: de la Poliție, de la Comisia de sistematizare etc., deși în realitate acțiunea nu este un mijloc de publicitate, ci o acțiune civică, pe care nici măcar nu am inițiat-o noi, ci doar o susținem. Consider acest lucru o îngrădire a libertăților cetățenești, un mod abuziv de abordare. Colegii mei au început să redacteze o plângere penală împotriva arhitectului-șef, care trebuia să avizeze un singur document. Este un mod de a trata cu rea-voință o inițiativă cetățenească”.

Colac peste pupăză, la finalul conferinței susținută în fața Primăriei Baia Mare și-au făcut apariția 5 jandarmi, care le-au cerut organizatorilor să se legitimeze și să dea explicații. Dan Ivan le-a spus jandarmilor că vede intervenția lor ca pe ”o încercare de intimidare a unei inițiative cetățenești, prevăzută de Constituție”.  ”Am venit să clarificăm situația. Am fost anunțați de la Dispecerat”, a fost răspunsul jandarmilor.

Deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, a reacționat. „Este alarmant că o instituție a statului a fost atrasă într-o capcană și folosită pentru intimidarea unei acțiuni civice. Colegii mei erau în timpul unei conferințe de presă, după care voiau să adune semnături de la trecători. Un demers legal, nu desfășurau nicio demonstrație, nu au scandat, nu au blocat nicio arteră de circulație. Erau doi membri USR. Voi cere explicații Jandarmeriei Maramureș pe tema acestei intervenții. Având în vedere că vorbim de un apel fals la 112, este de datoria Jandarmeriei să sancționeze angajatul Primăriei Baia Mare care a făcut apelul, în conformitate cu prevederile Legii nr. 160 din 2008″.

Solicitarea noastră pentru a obține – și consemna  – un punct de vedere al primăriei pe acest subiect încă nu a primit vreun răspuns.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu