Paște fericit, locuitorilor comunei Fărcașa! - 1 oră în urmă
Minunea aprinderii Luminii Sfinte de la Ierusalim - 1 oră în urmă
Care este legătura dintre Paște și iepuraș - 1 oră în urmă
Ce facem cu lumânarea de la slujba de Înviere - 2 ore în urmă
5 mai- Sfânta Mare Muceniță Irina - 2 ore în urmă
Vechi tradiții românești. Spălatul ritual pe față, în ziua de Paști - 2 ore în urmă
Ciocnitul ouălor de Paști. De unde vine obiceiul străvechi - 3 ore în urmă
Hristos a Înviat! Astăzi prăznuim Paștele, sărbătoarea Învierii Domnului - 4 ore în urmă
Semnificația ouălor de Paște - 12 ore în urmă
Mersul în Tez, de Paști. Obiceiul este rezervat copiilor - 18 ore în urmă
Aducere aminte: „Femeile îşi spălau tăte vasăle cu leşie, cine posté, făcé aşé şi le fierbé acolo şi până la Paşti nu să mai mânca de dulce”
Astăzi, 15 martie, a început Postul Paștelui. Bătrânii maramureșeni povestesc cum era pe vremuri la începutul acestei perioade și ce se întâmpla cu vasele care se foloseau la mâncare în restul anului.
„Când o intrat postu’, vasele care o fost până la Lăsare le-o dus în cămară ș-o scoborât din pod vasele de post: tăt-tăt-tăt: blide, oale, tigăi, linguri” (Parasca Făt).
„Afară, pe cuptorul din colejnă, se fierbe apă neîncepută, adusă de la fântână şi leşie. Se curăţă toate vasele, după care acestea se aşază în pari să se zdicească (Ileana Drăguș, Oncești).
„Femeile îşi spălau tăte vasăle cu leşie, cine posté, făcé aşé şi le fierbé acolo şi până la Paşti nu să mai mânca de dulce” (Maria Pop, Groșii Țibleșului).
Aceste mărturii sunt consemnate în Memoria Ethnologica, Corina Isabella Csiszár.