Share
Misterul construirii piramidelor din Egipt, dezvăluit de un papirus

Misterul construirii piramidelor din Egipt, dezvăluit de un papirus

Pentru că nu se găsea o explicație plauzibilă a modului cum au fost transportate blocurile de piatră   – ce cântăreau în jur de 2,5 tone – folosite la ridicarea piramidelor din Egiptul antic, multă vreme s-a vehiculat ipoteza că acestea ar fi fost construite de extratereștri. Un papirus descoperit recent dă o explicație mai pământeană acestui aspect.

Papirusul a fost găsit găsit în portul Wadi Al-Jarf  și e unfel de juranal scris  de un anume  Merer, supraveghetor ce răspundea deo echipă de 40 de muncitori. Acesta descrie modul în care echipajul său a deschis digurile gigante pentru a devia apa din Nil și a canalizat-o spre piramidă. Asta ar explica felul în care pietrele au fost mutate, cale de peste 800 de km, din bazinul Tura până la Giza. Blocurile au fost transportate pe Nil în bărci de lemn strânse cu frânghi (a și fost descoperită o astfel de barcă, numită „ceremonială”), apoi pe canale artificiale de apă, pănă la câțiva metri distanță de baza Marii Piramide din Giza. Trebuie precizat că vreme de 43 de secole – până la construirea Turnului Eiffel, în 1889 – această piramidă a deținut recordul privind cea mai înaltă construcție din lume.

Arheologul Mark Lehner, cel care a cercetat papirusul scris de Merer, a descoperit sub platoul de la Giza tuneluri care indică existența în trecut a unor canale de apă. Aceste descoperiri au stat la baza documentarului „Marile piramide ale Egiptului. Noua evidență ”, ce va fi difuzat pe postul american Channel 4.

Poate că un alt papirus va elucida și cum au fost ridicate ditamai blocurile ce alcătuiesc piramida.

Lasă un comentariu