Share
Victorie cu revenire de senzație a zimbrilor, dar și acuze de rasism la adresa timișorenilor (GALERIE FOTO)

Victorie cu revenire de senzație a zimbrilor, dar și acuze de rasism la adresa timișorenilor (GALERIE FOTO)

Eternul derby al Super Ligii la rugby între CSM Știința Baia Mare și Timișoara Saracens, jucat sâmbătă după-amiază pe Arena Zimbrilor, poate fi catalogat probabil drept mai frumos și disputat meci al anului în rugby-ul românesc. Zimbrii au întors în 14 oameni un dezavantaj de 16 puncte ce părea imposibil de a mai fi recuperat, totul pe fondul unor tensiuni aprige în teren și cu acuzații directe de rasism din partea gazdelor la adresa timișorenilor.

CSM Știința Baia Mare – Timișoara Saracens 28-24 (8-17)

Partida a început bine pentru băimăreni, Taniela Maravunawasawasa, deschizând repede scorul din lovitură liberă, în minutul 6 (3-0). Bănățenii revin repede și trec în avantaj (3-7) în minutul 10, după un eseu a lui Daniel Zaharia, transformat de Luke Samoa. Sione Fakaosilea primește apoi o pasă inspirată la 15 metri de terenul de țintă advers și nimic nu îl mai oprește să culce pentru 8-7. Taniela ratează transformarea, după care la puțin timp după reluare îl lovește în mod inexplicabil pe Vasile Rus cu pumnul, chiar de două ori, și primește pe merit cartonaș roșu, în minutul 22. După meci, antrenorul Eugen Apjok avea să explice că Taniela a răspuns unei provocări rasiste, aparent Vasile Rus adresându-i-se cu apelativul „maimuță”. Timișorenii domină echipa debusolată a zimbrilor, rămași în inferioritate numerică, și până la pauză duc scorul la 8-17, printr-un eseu (Stephen Shennan) plus o transformare și o lovitură liberă (Luke Samoa).

După pauză tot Timișoara domină și în minutul 42 majorează (8-24) cu un eseu culcat și transformat de același Luke Samoa. Avantaj teoretic insurmontabil în 14 oameni. Totuși, așa cum zicea Eugenn Apjok, băimărenii uită de tactică și luptă doar cu inima. Timișorenii primesc două cartonașe galbene succesive și pentru câteva minute zimbrii sunt în superioritate, pe care o valorifică după o succesiune de atacuri prelungite, cu un eseu al lui Jason Tomane și transformat de Dorin Manole (15-24, min. 59). În minutul 68, la puțin timp după ce bănățenii au revenit la efectiv complet, Știința primește o lovitură liberă, la 20 de metri, pe care nu o joacă pentru un eventual eseu, ci o transformă prin Manole (18-24). Cu 12 minute rămase de joc, zimbrii mai aveau nevoie de un eseu transformat. Le vine în ajutor Mureșan, care primește 10 minute eliminare, după ce întrerupe intenționat acțiunea ofensivă a gazdelor, venind din poziție de offsaid. Finalul se joacă 14 la 14, cu băimărenii jucând impecabil în atac, punând o presiune constantă pe adversar. După mai mult de 10 fixări, câteva moluri rulante și grămezi ordonate, în doar 5 minute, plus un eseu anulat, Manole primește o minge la 10 metri pe care o duce până în terenul de țintă și apoi transformă din poziție laterală, pentru 25-24. Jucăm mai departe ofensiv, bănățenii greșesc la jumătatea terenului, ne pun în posesie, în uralele spectatorilor, apoi mai fac o eroare, lovitura liberă fiind transformată de același Manole (28-24), omul meciului în opinia noastră.

Meciul a fost presărat și cu momente tensionate, nespecifice acestui joc denumit al gentlemanilor, în cel puțin două rânduri jucătorii celor două echipe fiind în pragul unor  încăierări generale, fiind împărțiți chiar și pumni, care sigur nu vor fi trecuți cu vederea de comisiile de disciplină.

Eugen Apjok a declarat după meci: ”Jucătorii băimăreni au dovedit astăzi caracter și atitudine și o inimă extraordinară, pentru care îi felicit. Nu a mai fost vorba de rugby, a fost vorba să joci cu inima în repriza a doua și să întorci rezultatul într-o astfel de manieră. Este incredibil”.

CSM Știința Baia Mare: 15.Paul Popoaia, 14.David Falesa Feliuai, 13.Jason Fareti Tomane, 12.Sione Fakaosilea, 11.Taliauli Sikuea, 10.Ratu Taniela Rawaqua Maravunawasawasa, 9.Sebastian Agapie, 1.Iulian Harțig, 2.Ovidiu Cojocaru, 3.Revazi Dugladze, 4.Florian Roșu, 5.Marius Dănilă-cpt, 6.Faofaaki Holoia, 7.Jacob Nicollas Oliver Immelman, 8.Cristi Marian Chirică

Rezerve: 16.Alexandru Oancea, 17.Constantin Pristaviță, 18.Laurențiu Nica, 19.Dumani Siphosethu Mtya, 20.Alexandru Alexe, 21.Alexandru Țiglă, 22.Dorin Gigi Manole, 23.Adrian Marian Apostol

Antrenori: Eugen Apjok, Paul Rusu

Rafael HEKMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu