Share
Se împlinesc 35 de ani de la cele „Patru secunde ale unei mari victorii”

Se împlinesc 35 de ani de la cele „Patru secunde ale unei mari victorii”

„Doar 4 secunde din această partidă și Minaur se află în momentul de a pierde această finală după golul primit când mai erau doar 6 secunde. Fantastic, stimați telespectatori. 18-13… să vedem.. trage Stamateee… Incredibil!!! Incredibil!!! Gol marcat în ultima secundă! Senzaționaaaal!!! Senzaționaaaal!!! Am câștigat stimați telespectatori!!!”

Așa se scria în direct la radio, în interpretarea lui Hristache Naum, istoria câștigării Cupei IHF la handbal masculin de către Minaur Baia Mare, cu exact 35 de ani în urmă. Nu credem că mai e cineva care nu cunoaște detaliile aceastei minunate povești din 21 aprile 1985, povestea de la Zaporoje, cu eroul ei de neuitat, Alexandru Stamate, dar și cu toți ceilați artizani ai acestei excepționale realizări:  Mircea Petran, Nicolae Neșovici, Viorel Haiduc, Maricel Voinea, Iosif Boroș, Olimpiu Flangea, Do­ru Porumb, Mihai Mironiuc, Gheorghe Covaciu, Nicolae Voinea, Sorin Rădulescu, Ioan Marta și Iosif Oros, conduși de antrenorii Lascăr Pană și Petre Avramescu.

Privim în urmă cu adulație și respect și spre viitor cu speranță. Și pentru ca experiența acestei amintiri să fie și mai completă reproducem mai jos încă un fragment din transmisia radiofonică de la Zaporoje a lui Hristache Naum din 21 aprilie 1985, fragment preluat din cartea „Patru secunde ale unei mari victorii”, autori: Hristache Naum şi Ion P Pop.

„S-a dat, stimaţi ascultători, verdictul: 18 la14! Minaur a cîştigat! Vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale de handbal, Vladimir Krivţov, se îndreaptă spre frumoasa cupă aurită pentru a o înmîna celor mai merituoşi sportivi ai acestei competiţii europene, handbaliştii de la Baia Mare! După Steaua, cîştigătoare de două ori a Cupei campionilor europeni, în 1968 şi 1977, după Dinamo Bucureşti – prima echipă românească biruitoare în această întrecere în 1965 -, Minaur Baia Mare este a treia formaţie masculină de handbal din ţara noastră care obţine un mare succes internaţional. Bravo! Bravo lui Maricel Voinea şi colegilor săi! Bravo lui Lascăr Pană! Bravo handbalului românesc! (…) În sfîrşit, Vladimir Krivţov, în aplauzele publicului sportiv, îi oferă lui Maricel Voinea cupa, cupa frumoasei victorii, răsplata binemeritată a măiestriei handbaliştilor pregătiţi de antrenorul emerit Lascăr Pană. Strălucitoarea cupă trece din mînă în mînă, fiecare jucător ridicînd-o ca simbol al triumfului… Mircea Petran o sărută…Doru Porumb o strînge cu dragoste la piept… Lascăr Pană este îmbrăţişat de suporterii băimăreni… (…) Felicitîndu-i pe toţi sportivii băimăreni, pe antrenorii Lascăr Pană şi Petre Avramescu, aşa cum o face acum – frumos gest sportiv! – şi echipa SII Zaporoje, strîngînd mîna fiecărui component al formaţiei învingătoare, felicitînd clubul HC Minaur şi handbalul românesc pentru acest minunat succes, dau legătura cu studiourile noastre din ţară cu bucuria de a vă fi trasnmis o veste atît de frumoasă din sport! Aici Zaporoje, legătura la Bucureşti!”

Rafael HEKMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu