Share
Manifestările rasiste ale rugbistului timișorean – reclamate la forurile abilitate

Manifestările rasiste ale rugbistului timișorean – reclamate la forurile abilitate

În partida dintre CSM Știința Baia Mare și Timișoara Saracens, rugbistul oaspete, Vasile Sorin Rus, ar fi adresat apelative rasiste jucătorului de culoare de origine fijiană din lotul campioanei României, Ratu Taniela Rawaqua Maravunawasawasa, numindu-l în mod repetat „maimuță neagră puturoasă”. Taniela a cedat și l-a lovit cu pumnul pe timișorean, în timpul meciului, fiind pe drept eliminat din joc. Clubul băimărean nu pare dispus să accepte astfel de manifestări rasiste și va sesiza forurile abilitate.

Conducerea clubului a postat un comunicat pe pagina de socializare a clubului, considerând că gestul rugbystului bănățean se încadrează la bullying sportiv, acesta reprezentând „o formă de abuz emoțional și fizic, cu cele trei caracteristici ale sale; elementul intenționat, repetat și și cel legat de dezechilibrul de forțe, căci agresorul își alege o victimă vulnerabilă în plan emoțional”.

Călin Matei, președintele clubului, a declarat pentru directmm.ro: „Cuvinte rasiste au fost adresate de jucătorul Vasile Rus la adresa jucătorului nostru Taniela! Jigniri repetate, având un  singur scop: de a provoca! «Maimuță neagră puturoasă» – de peste cinci ori i-a adresat aceste cuvinte până nu a mai putut! Vom face memorii la toate forurile de resort în ceea ce privește combaterea rasismului!”

În comunicat se mai precizează că „pentru a stopa acest gen de atitudini de discriminare pe bază de rasă, culoare sau etnicitate, inserate în Convenția Internațională privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (ICERD), în zilele următoare conducerea CSM Știința Baia Mare va depune memorii atât la nivelul forurilor abilitate din cadrul Federației Române de Rugby, cât și la nivelul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Până la înregistrarea și soluționarea acestor memorii, rămâne de văzut care va fi poziția oficială a clubului timișorean unde, la fel ca și la Baia Mare, există jucători de culoare, inteligenți, apreciați, valoroși și onești.”

Rafael HEKMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu