Share
Ghiță Irimescu la retragerea din handbal: „Baia Mare are un loc special în inima mea”

Ghiță Irimescu la retragerea din handbal: „Baia Mare are un loc special în inima mea”

Ghiță Irimescu e unul din cei câțiva handbaliști moldoveni care au adus un plus handbalului băimărean și care a rămas în sufletul suporterilor de aici. A jucat la Minaur 5 sezoane, între 2000 și 2005, chiar la începutul carierei sale în handbalul mare. Azi, el a decis, la aproape 40 de ani, că e momentul să pună capăt unei cariere de succes în care a câștigat de două ori titlul de campion al României, cu HCM Constanța, Cupa României de trei ori, o dată cu UCM Reşița şi de două ori cu HCM Constanța, şi Cupa Challenge de trei ori, cu UCM Reşița. De asemenea, a făcut parte din lotul național al României, care a participat la Campionatul Mondial din 2009, din Croația. Irimescu evoluat în carieră pentru Minaur Baia Mare, UCM Reşița, HCM Constanța, CS Caraş Severin, HC Odorhei, Steaua București și Poli Timișoara.

DirectMM i-a solicitat cu ocazia retragerii din activitate un interviu.

DirectMM: 21 de ani… Ai pus ghetele în cui. Cum au fost? Cum te simți?

Ghiță Irimescu: Acum când mă uit în urmă mi se pare că au trecut repede și ușor, dar au fost ani cu multă muncă și atunci și satisfacțiile au fost pe măsură. Iar de simțit nu pot spune că nu stau bine fizic, atât timp cât până acum m-am antrenat cot la cot cu ceilalți colegi mai tineri. Doar că așa am simțit că e momentul să mă opresc și să încerc altceva.

DirectMM: Sufletește cum te simți?

Ghiță Irimescu: Împlinit…

DirectMM: Trist? Ușurat?

Ghiță Irimescu: Nu pot spune că sunt trist sau ușurat, doar împlinit cu ce am realizat.

DirectMM: Încotro? E pentru tine un sfârșit sau un nou început?

Ghiță IrimescuȚinând cont că tind spre o carieră de antrenor, pot spune că e un început.

DirectMM: Baia Mare a fost parte din debutul tău în handbalul mare. Cum îți amintești începutul?

Ghiță Irimescu: Baia Mare are un loc special în inima mea, acolo a fost o perioadă frumoasa în care am acumulat multă experiență și pot spune că MINAUR a fost rampa de lansare în handbalul mare.

DirectMM: Ai jucat în fața multor suporteri pătimași. Unde i-ai situa pe băimăreni într-un top al suporterilor de la cluburile la care ai jucat?

Ghiță Irimescu: Publicul din Baia Mare e cunoscător și de fiecare dată  fac o atmosferă frumoasă. Sunt de părere că se clasează între cele mai frumoase galerii, (spun asta pentru că atunci când sala e plină și cântă devin o galerie) care împing echipa spre victorie.

DirectMM: Într-un interviu dat colegei Ramona-Ioana Pop, prin 2012, ziceai că iți dorești să revii la Minaur. N-a fost să fie…

Ghiță Irimescu: Îmi aduc aminte interviul: n-a fost să fie. Dar a fost de fiecare dată o plăcere să joc la Baia Mare, chiar și ca adversar.

DirectMM: Ai ajuns de multe ori ca adversar la Baia Mare. Cum ai fost primit? Te mai ține minte lumea?

Ghiță Irimescu: De asta spun că a fost o plăcere. De fiecare dată publicul m-a primit cu căldură și m-a făcut să simt că nu m-au uitat.

DirectMM: Care a fost cel mai fericit moment al carierei tale?

Ghiță Irimescu: Sunt mai multe. Fiecare perioadă m-a făcut fericit la un moment dat. Nu aș putea spune că a fost doar un singur moment. Per total, toate m-au facut să fiu împlinit acum.

DirectMM: Și cel mai trist?

Ghiță Irimescu: Sunt mai multe. De fiecare dată  când am pierdut un meci m-am simțit trist ca și când aș fii pierdut tot. Dar de fiecare dată o luam de la capăt cu munca, pentru a merge mai departe. Asta poate și pentru că nu-mi place să pierd.

DirectMM: Privind spre viitor, în acelasi interviu spuneai că sunt șanse mici să continui în sport. Iată că totuși planifici o carieră de antrenor. Ce s-a schimbat?

Ghiță IrimescuOdată cu vârsta si cu experiența acumulată văd altfel lucrurile acum. Și cred că anii petrecuți în handbal la un nivel ridicat mă fac să sper că pot face și pasul spre antrenorat. Dar totul trebuie luat treptat și în antrenorat, asta e părerea mea.

DirectMM:  Îți reproșezi ceva în cariera de până acum?

Ghiță Irimescu: Nu am să-mi reproșez ceva anume. Indiferent de ce decizii am luat la un moment dat le-am luat în cunoștiință de cauză și asta m-a făcut să nu am reproșuri la adresa mea sau a altcuiva.

DirectMM:

După câte ne spui, îți planifici să mai stai în acest sport, probabil încă multă vreme. Cum vezi evoluția handbalului românesc în următorii 5-10 ani?

Ghiță Irimescu: Greu de răspuns. Din păcate în momentul ăsta avem mult de muncă pentru a ajunge din nou în elita handbalului, mă refer la handbalul masculin. Dar cred că dacă avem răbdare se poate. În fiecare an văd că apar jucători tineri cu calitate și cu dorința de afirmare și asta nu poate decât să mă bucure și să-mi dea speranță.

DirectMM:  Un mesaj pentru băimăreni…

Ghiță Irimescu: Mulțumesc pentru tot! Și să susțină ca și până acum handbalul băimărean pentru că ei sunt al optulea jucător!

Rafael HEKMAN

Lasă un comentariu