Share
Vasile Deac Moșu’ a împlinit 93 de ani; Este una dintre legendele vii ale Maramureșului (FOTO)

Vasile Deac Moșu’ a împlinit 93 de ani; Este una dintre legendele vii ale Maramureșului (FOTO)

Vasile Deac Moșu’ din Bogdan Vodă este o istorie vie, iar ieri, 2 august, a împlinit 93 de ani. 

Deși e bolnav și slăbit, maramureșeanul s-a bucurat că nu a fost uitat de ziua lui, întâmpinându-i pe cei care i-au călcat pragul cu un zâmbet și lacrimi în ochi.

„Ne primește cu drag Moșu’, deși bolnav și slăbit, i se luminează fața și i se umplu ochii de lacrimi când ne vede și înțelege că am venit la el să-i urăm sănătate deplină, să-l cinstim și să-i arătăm că nu l-am uitat!

Ne povestește despre viața lui de primar în Cuhea Maramureșului – satul lui Bogdan Întemeietorul – și de visul lui de a-i face o statuie domnitorului, vis care a luat ființă în cele din urmă.

A bătut drumurile capitalei îmbrăcat în gatii și cămeșă, încălțat cu opinci și mândru că e urmașul domnitorului; a încercat ușile autorităților centrale, umil ca un țăran simplu cu 4 clase ce era, dar demn și conștient de zestrea ce i-au lasat-o precursorii, visând să facă vizibilă umbra domnitorului care străjuiește comuna, să-i ridice o statuie spre cinstire și aducere aminte. Ne povestește râzând cum l-au intrebat daca vrea sa fie ecvestră, iar el semeț răspunde: “ecvestră, neecvestră, numa’ domnitoru’ să fie călare pe cal”.

Lângă el, moașa Irina (moașa satului de la care i-a venit si porecla Moșului), zâmbitoare, așteaptă și ea să împlinească la final de august 93 de ani (îmi explică surâzând că deși s-a măritat târziu că o făcut școală, bărbatu’ ei a fost din același contingent). Și tot în august sărbătoresc 70 de ani împreună.

Nu ne lasă Moșu să plecăm până nu-i zice părintele Mihai o rugăciune și-l binecuvântează, iar el blând și cu ochii în lacrimi sărută mâna preotului neștiind cum să ne mulțumească că l-am cercetat!” – se precizează pe pagina Casa Chira.

Moșu’ Deac a fost 16 ani primar, apoi viceprimar.

Reamintim că în 24 octombrie 2019, Vasile Deac Moșu’ a primit din mâna PS Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar, Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”. Ordinul i-a fost acordat în semn de înaltă apreciere și aleasă prețuire în Anul Omagial al Satului Românesc, în Patriarhia Română, pentru omul care a fost gata să-şi dea viaţa pentru un vis. Iar visul lui înseamnă istorie, neam, amprentă identitară.

La mulți ani cu sănătate îi dorim și noi!

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu