Share
Eurovision 2022: Ucraina câștigă titlul, țara noastră este locul 18, Moldova per total 7! Nouă ne-au tăiat live voting iar cu frații moldoveni, 0p!

Eurovision 2022: Ucraina câștigă titlul, țara noastră este locul 18, Moldova per total 7! Nouă ne-au tăiat live voting iar cu frații moldoveni, 0p!

Eurovision 2022: Ucraina câștigă titlul, țara noastră este locul 18, Moldova per total 7! Nouă ne-au tăiat live voting iar cu frații moldoveni, 0p!

Înainte de a reda live text de la digi24.ro, menționăm un lucru. Moral, Ucraina trebuie să fie câștigătoare. Dar imoral, organizatorii ne-au lipsit de oportunitatea de a ne vota noi și Republica Moldova, așa cum știm că ar fi fost, conform informațiilor DirectMM.ro, cu 12 puncte. Informațiile sunt neclare și redundante, în lipsa unei reacții oficiale. Redăm live text-ul colegilor noștri naționali și promitem că vom reveni!

Toți ochii au fost ațintiți, sâmbătă seara, asupra concursului Eurovision, unde Ucraina se număra printre favorite. Așteptările au fost confirmate în cele din urmă, grație votului publicului. Sprijinul pentru piesa care a reprezentat Ucraina la Eurovision, „Stefania”, o piesă dedicată mamelor, interpretată de Kalush Orchestra, a crescut de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie.

ACTUALIZARE 2:35 Președintele Volodimir Zelenski a felicitat Kalush Orchestra pentru victoria obținută pentru Ucraina.

„Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucerește Europa”, a scris el pe Telegram. „Vom face tot ce ne stă în putință pentru a găzdui într-o zi participanții și oaspeții Eurovisionului în Mariupolul ucrainean. Liber, pașnic, reconstruit”, a adăugat el.

În mod normal, țara care câștigă Eurovisionul trebuie să găzduiască ediția viitoare a concursului.

De multe ori votul la acest concurs a fost perceput ca fiind unul al simpatiilor politice, dar în ultimii ani, publicul a căpătat o influență semnificativă, grație sistemului de televoting prin SMS.

Într-adevăr, publicul din 40 de țări a fost cel care a schimbat, sâmbătă seara, ierarhia stabilită după votul juriilor de specialitate și a înclinat balanța semnificativ către Ucraina.

Moldova, la rândul ei, reprezentată de formația Zdob și Zdub și Advahov Brothers, obține un meritoriu loc 7, în timp ce România, cu artistul wrs, a încheiat concursul pe poziția a 18-a.

„Trenulețul” celor de la Zdob și Zdub:

wrs a reprezentant România cu melodia „Llamame”:

ACTUALIZARE 2:00. UCRAINA CÂȘTIGĂ EUROVISION 2022. Marea Britanie a primit din partea publicului doar 183 de puncte și astfel a rămas pe locul al doilea. Locul al treilea i-a revenit Spaniei.

„Slava Ukraini”, a strigat liderul Kalush Orchestra, Oleh Psiuk, în momentul în care a primit trofeul Eurovision 2022.

Pentru Marea Britanie, reprezentată de Sam Ryder cu melodia „Space Man”, este cea mai bună poziție pe care o ocupă la Eurovision în ultimii 20 de ani. Artistul a spălat rușinea de anul trecut, când Regatul Unit se clasase pe ultimul loc, cu zero puncte.

ACTUALIZARE 1:55 Ucraina primește din partea publicului 439 de puncte, cel mai mare punctaj de până acum, și trece pe locul 1 în clasamentul provizoriu, cu un total de 631 de puncte.

ACTUALIZARE 1:45 Publicul a oferit 53 de puncte României, care cumulează astfel în competiție 65 de puncte, un rezultat care o clasează în a doua jumătate a clasamentului.

Surpriza este însă Republica Moldova. Publicul a dat 239 de puncte celor de la Zdob și Zdub, care trec pe locul al treilea în clasamentul provizoriu.

ACTUALIZARE 1:40 Votul din partea juriilor s-a încheiat, urmează votul din partea publicului, care cântărește 50 la sută.

În acest moment, Regatul Unit conduce cu 283 de puncte (anul trecut, Marea Britanie a avut 0 puncte), urmat de Suedia, cu 258 de puncte, Spania – 231 și Ucraina – 192.

România are 12 puncte, Moldova 14.

În coada clasamentului este Germania, cu 0 puncte din partea juriilor.

ACTUALIZARE ORA 1:30 Și juriul din România acordă maximum de puncte Ucrainei, care se apropie de locul 3.

Marea Britanie se detașează ca lider al clasamentului în acest moment, urmat de Suedia și Spania.

ACTUALIZARE ORA 1:15 Chișinăul a acordat maximum de puncte, 12, Ucrainei, care trece pe locul 4.

ACTUALIZARE ORA 1:oo A început jurizarea melodiilor din concurs.

Deocamdată se adună voturile din partea juriilor de specialitate din țările participante. În acest moment, Ucraina nu are un start prea bun, dar se află totuși între primele zece clasate. Concurența este mare între Marea Britanie, Suedia și Spania.

Juriul din Ucraina a acordat maximum de puncte, 12, pentru cântecul Marii Britanii.

România și Moldova se află printre țările care au primit cele mai puține puncte.

Pledoarie pentru salvarea Mariupolului

ACTUALIZARE 23:30 La finalul piesei interpretate în concursul Eurovision 2022, trupa Kalush Orchestra a făcut o pledoarie pentru orașul Mariupol și pentru salvarea celor de la uzina siderurgică Azovstal, aflată sub asediul forțelor ruse.

„Vă rugăm să ajutați Ucraina, Mariupol. Ajutați Azovstal chiar acum!”, a transmis solistul grupului, Oleh Psiuk, în ovațiile publicului de la Torino.

Kalush Orchestra s-a format în 2019. Inițial, din trupă făceau parte fondatorul și rapperul Oleh Psiuk, multi-instrumentistul Ihor Didenciuk și dansatorul Vlad Kurocika. Didenciuk este, de asemenea, membru al trupei electro-folk Go_A, care a mai reprezentat Ucraina la Eurovision.

În 2021, grupul a lansat proiectul secundar Kalush Orchestra, cu trei membri suplimentari. Spre deosebire de trupa principală, Kalush Orchestra prezentă la Eurovision se concentrează pe hip-hop cu motive folclorice și elemente din muzica tradițională ucraineană.

Kalush poartă numele orașului natal al lui Psiuk, Kalush, din regiunea Ivano-Frankivsk.

După invazia rusă, Vlad Kurocika (MC KylymMen) s-a alăturat forțelor armate și a apărat regiunea din jurul capitalei Kiev.

Detalii de la Eurovision 2022. Maneskin, glumă cu referire la incidentul de anul trecut cu drogurile

Spectacolul de la Torino a fost deschis cu piesa „Give Peace a Chance” a lui John Lennon.

Prezentatorii show-ului de la Torino au fost cântăreţul britanic Mika, Laura Pausini şi Alessandro Cattelan, fost prezentator X-Factor în Italia.

Cei de la Maneskin, câștigătorii ediției de anul trecut, au urcat pe scenă și au cântat o piesă în primă audiție, „Supermodel”. Solistul trupei Maneskin, accidentat la gleznă, nu a fost într-o formă fizică foarte bună, în schimb nu și-a pierdut simțul umorului. El a glumit făcând referire la incidentul de anul trecut, când a fost suspectat că a prizat cocaină chiar în timpul concursului, fiind nevoit ulterior să nege oficial acuzațiile și chiar să se testeze antidrog. Întrebat dacă are vreun sfat pentru finaliștii competiției din acest an, el a spus: „Două sfaturi: distrați-vă și nu vă apropiați de masă, băieți. Nu o faceți!”. Este aluzie la faptul că întreaga controversă a apărut după ce a fost surprins de camere aplecându-se peste masa la care stătea, ca și cum ar fi prizat cocaină.

Melodia lui Andrei Ursu, reprezentantul României, cu numele se scenă wrs (urs), a avut mare priză la public, care a reacționat bine, l-a aplaudat și a cântat împreună cu el.

Și cei de la Zdob și Zdub au plăcut publicului de la Torino.

Reprezentantul Elveției nu a primit niciun punct la votul din partea publicului.


Știre inițială:

Observatorii spun că dacă Ucraina va câștiga Eurovision 2022, acest lucru se va datora forței conceptului și interpretării cântecului „Stefania” cu care concurează Kalush Orchestra, și nu în primul rând alianțelor de vot sau simpatiei. Reprezentanții ucraineni se numără de ani de zile printre favoriții Eurovision. Ucraina a câștigat Eurovisionul de două ori în secolul XXI – ultima dată în 2016, cu un cântec care făcea aluzie la anexarea Crimeei – și s-a clasat pe locul al doilea la votul publicului de anul trecut.

Ca întotdeauna, mulți oameni vor urmări Eurovisionul în locuri publice, precum baruri și restaurante. Dar având în vedere că orașele ucrainene se află sub restricții pe timp de noapte, este mai probabil ca oamenii să urmărească evenimentul de acasă. În ciuda acestui fapt, starea de spirit este pozitivă. Există o mare speranță că Ucraina va câștiga competiția și, de asemenea, că va pune situația din țară în centrul atenției, relatează Mediafax.

Rusia are interdicție de a participa în acest an, ca urmare a invaziei, la fel și Belarusul.

Mesaj de susținere de la președintele Zelenski

Formația ucraineană de folk-rap Kalush Orchestra s-a calificat în finală. Imediat după ce Rusia a invadat Ucraina în acest an, participarea lor părea incertă. Chiar și după ce forțele ucrainene au oprit prima ofensivă rusă împotriva Kievului, legea marțială din Ucraina ar fi împiedicat, din punct de vedere tehnic, ca Orchestra Kalush, formată numai din bărbați, să călătorească la Eurovision, deoarece bărbaților de vârstă militară le este interzis să părăsească țara. Prin aprobarea călătoriei lor, statul ucrainean a recunoscut că valoarea de diplomație publică a Eurovisionului pentru Ucraina este mult mai mare decât ceea ce ar putea realiza șase soldați pe teren, arată un articol publicat pe platforma The Conversation. Melodia „Stefania” este dedicată mamelor prinse în războiul din Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis sâmbătă un scurt mesaj video înainte de finala concursului Eurovision din Italia. „Foarte curând, în finala Eurovision, continentul și întreaga lume vor auzi cuvintele noastre. Cred că, la final, acest cuvânt va fi „Victorie”! Europa, votează pentru Kalush Orchestra – nr. 12! Să-i susținem pe compatrioții noștri!” –  a îndemnat președintele.

Ordinea intrării în concurs

Eurovision Song Contest 2022 are loc la Torino, în Italia, țara care a câștigat anul trecut competiția grație trupei rock Måneskin, care a interpretat melodia „Zitti e Buoni”.

Reprezentantul României, wrs, s-a calificat în finală cu piesa „Llámame”. El va intra al doilea în concursul care începe în jurul orei 22:00, ora României.

În finală sunt și reprezentanții Republicii Moldova – formația Zdob și Zdub și Advahov Brothers. Piesa celor de la Zdob și Zdub, „Trenulețul”, foarte ritmată și cu influențe populare, vorbește cu mult umor despre relația dintre frații de peste cele două maluri ale Prutului.

Ordinea intrării în finală este: Republica Cehă, România, Portugalia, Finlanda, Elveţia, Franţa, Norvegia, Armenia, Italia, Spania, Ţările de Jos, Ucraina, Germania, Lituania, Azerbaidjan, Belgia, Grecia, Islanda, Republica Moldova, Suedia, Australia, Marea Britanie, Polonia, Serbia, Estonia.

În total, 20 de ţări au intrat în finala Eurovision în urma a două semifinale, în care au fost selectaţi câte 10 finalişti. Acestora li s-au alăturat concurenţii ai ţărilor calificate automat în finală – Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania, Germania.

Cine este wrs, reprezentantul României la Eurovision 2022

Andrei Ursu, alias wrs (pronunțat „urs”), este un artist multidisciplinar. Născut în 1993, la Buzău, înainte de a-şi începe cariera de vocalist, a lucrat ca dansator, urcând pe scenă alături de vedete ale muzicii pop românești, precum Inna. A fost apoi angajat ca backup dancer la „Românii au talent” și „Vocea României”. Și părinții săi sunt dansatori, însă de muzică populară.

În 2015, a făcut parte din trupa de băieţi SHOT, începându-şi astfel cariera muzicală. Doi ani mai târziu, a părăsit proiectul şi s-a mutat la Londra, unde îşi perfecţionează abilităţile de compozitor și solist. În ianuarie 2020 semnează un contract de înregistrare cu Global Records şi demarează proiectul său de muzică electro-pop.

În total, artistul român a lansat 10 single-uri, 3 colaborări și lucrează în prezent la viitorul său EP de debut, Mandala.

Pe lângă muzica sa, wrs îşi concepe adesea videoclipurile şi artwork-urile, oferind ascultătorilor o privire spre lumea sa interioară.

Melodia cu care wrs s-a calificat în finala Eurovision 2022, „Llámame” („Strigă-mă”, în spaniolă – n.r.), este o melodie despre diversitate și iubire și este compusă de el împreună cu Alexandru Turcu, Cezar Gună și Costel Dominteanu, iar versurile le semnează tot el împreună cu Cezar Gună.

România a ratat finala Eurovision trei ediții la rând

Anul trecut, România, reprezentată de tânăra interpretă Roxen, a ratat calificarea în finala Eurovision 2021, pentru a treia oară consecutiv.

În 2018, pentru prima dată după 14 ani, România rata calificarea în finala Eurovision, deși piesa „Goodbye” a trupei The Humans era destul de bine cotată la casele de pariuri. Apoi, în 2019, la Tel Aviv, Ester Peonyreprezentanta României, a ratat și ea calificarea.

În 2020, concursul Eurovision a fost anulat, din cauza pandemiei.

Cele mai bune performanţe ale României la Eurovision au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

La ultima ediție când România a reușit să mai ajungă în finală, în 2017, Ilinca şi Alex Florea, cu piesa „Yodel It!”, au ocupat poziţia a şaptea în clasamentul final, cu 282 de puncte, fiind cel mai mare punctaj obținut vreodată de o melodie românească într-o finală Eurovision.

În 2016, România a ratat participarea la Eurovision, fiind exclusă din competiție din cauza datoriilor TVR.

Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională organizată de EBU – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. European Song Contest (ESC) se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume, fiind transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu