Share
Stocurile de măști de protecție s-au cam epuizat din farmaciile maramureșene

Stocurile de măști de protecție s-au cam epuizat din farmaciile maramureșene

Posibilitatea întoarcerii în țară a unor conaționali din Italia a generat o veritabilă isterie în Maramureș. Acum, în farmaciile din Baia Mare ori nu găsești deloc măști de protecție, ori trebuie să te trezești dis-de-dimineață, ca pe vremea Răposatului, și să plătești mai mult  decât ai fi făcut în urmă cu câteva luni.

DirectMM.ro a luat la pas patru farmacii dintr-o zonă compactă a cartierului Săsar din Baia Mare. Patru farmacii, patru brand-uri diferite. În primele două farmacii ni se răspunde că nu au mai primit măști de protecție de de multă vreme, în ciuda solicitărilor făcute.

La treia farmacie, s-ar putea folosi tot o expresie antedecembristă: ”este, dar s-a terminat”. În numai câteva ore s-au epuizat cinci cutii a câte 50 de bucăți. Prețul ar fi fost de 1,5 lei bucata, în condițiile în care, în urmă cu o lună, prețul era de 0,5 lei. La al patrulea punct farmaceutic nu sunt măști de protecție, dar au fost vreo 20 de persoane care s-au interesat de ele. Dată fiind cererea de pe piață, se estimează  că prețul unei măști ar putea ajunge și la 3 lei în perioada următoare. Nici în orașele mici situația aprovizionării nu e mai bună.  relatat faptul că a intenționat să achiziționeze măști de protecție pentru elevi, dar și în Ulmeni e ca în toată țara. “Am vrut, ieri, să cumpăr măști de protrcție pentru școală, însă nu am găsit nicăieri” – a precizat Anca Crina Rus, directorul Liceului Tehnologic Florian Ulmeanu din Ulmeni.

În zona rurală  se stă și mai rău la capitolul ”cu mască ” și mai bine la cel ”fără mască”

Primarul comunei Strâmtura, Ioan Pasere, spune că în mediul rural nu se găsesc mai deloc măști de protecție. Nici serviciul electronic de achiziții nu găzduiește vreo ofertă în acest sens.

“Și din zona noastră sunt mulți plecați la muncă în Italia. Avem prin regiunea Lazio, prin zona Florenței, dar și pe lângă Brescia. De pe Valea Izei sunt câteva sute. Aproape 30 sunt de la noi, din satul Slătioara. . Noi am achiziționat în urmă cu ceva timp măști de protecție, pe care le-am distribuit în școală, însă cam atât. Acum, în perioada aceasta, au fost persoane care au mers în 16 farmacii și nu au găsit. Am căutat și pe sistemul de achiziții publice (SICAP) și, la fel, nu am găsit nimic” – a declarat primarul Ioan Pasere. Iar  situația pare trasă la indigo în cam toate localitățile din mediul rural din Maramureș. (C.Ț.)

Lasă un comentariu