Share
Nouă spitale controlate de ITM, nouă încălcări ale legii

Nouă spitale controlate de ITM, nouă încălcări ale legii

Inspectorii Inspectoratului Terotorial de Muncă (ITM) Maramureș au realizat controale în nouă spitale din Maramureș, în perioada aprilie-noiembrie 2023. A fost urmărit modul în care se respectă prevederile legale în domeniul Securității si sănătății în muncă în cadrul unităților care au ca obiect de activitate activități de asistență spitalicească.

În special s-a urmărit evitarea unor incidente cum au fost incendiile din spitale din perioada pandemiei. Acestea au fost cauzate în cel  mai multe cazuri de manipularea defectuoasă a instalațiilor de oxigen.

„Acțiunea desfășurată a urmărit continuarea demersurilor întreprinse de Inspecția Muncii în anii anteriori, având în vedere evenimentele deosebit de grave produse pe parcursul anilor 2020, 2021 și 2022. În acest sens, se face referire la incendiile care au avut loc în mai multe spitale din țară soldate cu decesul a 25 persoane și alte 16 care au suferit intoxicații ale căilor aeriene superioare”, transmite ITM Maramureș.

Obiective, evitarea incidentelor grave

S-a urmărit identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează securitatea și sănătatea în muncă. De asemenea, luarea măsurilor ce se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie.

De asemenea, s-a încercat diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale menționate, dar și diminuarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatoriipentru remedierea neconformităților și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare.

Inspectorii ITM au mai avut în vedere creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale din domeniul securității și sănătății în muncă în activitățile referitoare la sănătatea umană.

Nouă spitale controlate, nouă încălcări ale legii

Inscpectorii ITM au verificat nouă unități spitalicești, atât în mediul privat, cât și în unitățile de stat. În urma controalelor s-au identificat nouă cazuri de încălcare a prevederilor legale în domeniul securității si sănătății în muncă. Pentru acestea s-au aplicat nouă sancțiuni și s-au dispus măsuri tehnice, organizatorice pentru remedierea deficientelor.

„Principalele deficiente constatate: lipsa instrucțiunilor proprii de securitate și sănatate în muncă pentru activitatea de utilizare a oxigenului în procedurile medicale; lipsa dotării cu detectoare de oxigen a încăperilor unde se folosește oxigenul; neactualizarea evaluării riscurilor privind expunerea lucrătorilor la zgomot; neactualizarea planului de prevenire și protecție și stabilirea persoanelor care să verifice măsurile dispuse în planul de prevenire și protecție; nerespectarea periodicității instruirii lucrătorilor; lipsa verificării cunoștințelor însușite de lucrători pe baza de teste”, mai transmite ITM.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu