Share
În a-27-a zi de mai este celebrată Medicina de Urgență

În a-27-a zi de mai este celebrată Medicina de Urgență

 

Astăzi, 27 mai, este marcată Ziua Internațională a Medicinei de Urgenta, un nou prilej de a recunoaște public nevoia de sprijin a profesioniștilor din acest domeniu important. Sfârșitul anilor 1700 este considerat începutul actualei medicine de urgență moderne, atunci când baronul Jean Dominique Larrey a organizat un sistem pentru tratarea și transportarea soldaţilor francezi răniţi, cu ajutorul unei trăsure speciale. Sistemul folosit a contribuit la succesul campaniilor lui Napoleon. Trăsura avea personal medical și era numită ambulanţă volantă sau ambulanţă zburătoare. Ideile lui Larrey, dar și experințele Războiului Civil din Statele Unite ale Americii au stat la baza formării sistemului civil de medicină de urgenţă, la sfârșitul anilor 1800. Un alt pas important a fost în timpul Primului Război Mondial când ambulanțele motorizate le-au înlocuit pe cele trase de cai. După acest moment istoric, a început să se schimbe şi dotarea ambulanţelor.
Sectorul medicinei de urgență are o contribuție esențială la reducerea gradului de mortalitate sau dizabilitate, în cazurile de accidente vasculare cerebrale și infarct, precum și a altor situații în care viața este pusă în pericol.Pentru Ministerul Sănătăţii, Ziua Internaţională a Medicinei de Urgenţă este un nou prilej de a evidenția nevoia de întărire a resurselor umane calificate în domeniul medical, care pot interveni în situaţii critice, atunci când viața semenilor noștri este pusă în pericol. Astăzi este ziua celor care înfruntă zilnic riscurile și pericolele, pentru salvarea vieții din orice mediu.

În prezent, medicina de urgenţă face parte din lista de priorități a Uniunii Europene. 27 mai este momentul perfect de conștientizare a necesității unor sisteme medicale de urgență bine dezvoltate.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu