Daruri de la polițiștii de frontieră pentru familii cu probleme - 33 minute în urmă
Revoluția Română: 17 decembrie 1989,Timișoara – Ziua în care Ceaușescu a dat ordin să se tragă în oameni - 1 oră în urmă
Lăpușencele au adus „Mirosul Crăciunului” pe scena Teatrului Național din București - 1 oră în urmă
Sportivii băimăreni Emma Pop și Sergiu Chioreanu, locul II la Campionatul Național de dans sportiv pe clase - 2 ore în urmă
Jucători ai Minaurului, în vizită la Liceul „Anghel Saligny” - 2 ore în urmă
Numeroase grupuri de colindători din Maramureș și Sătmar, primiți la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 2 ore în urmă
Două insule ecologice se dau în folosință la Sighet, în cadrul unei acțiuni pilot - 4 ore în urmă
Preșcolarii au colindat la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș - 5 ore în urmă
Locuri de muncă în Maramureș - 5 ore în urmă
Elevii Liceului Teologic Penticostal Baia Mare au participat la o activitate în memoria scriitoarei Jane Austen, la Biblioteca Județeană - 7 ore în urmă
Alertă medicală pentru botulism
O femeie de 53 de ani, dintr-un sat din județul Dâmbovița, a fost internată de urgență pe 13 mai 2025 la Spitalul Județean din Târgoviște, la secția de boli infecțioase. Totul a început după ce femeia a început să se simtă foarte rău, la scurt timp după ce a mâncat carne de porc conservată acasă. Potrivit medicilor, cazul e suspect de botulism, o boală rară, dar foarte periculoasă.
Conform informațiilor oficiale, femeia a început să se plângă de greață, vărsături și dureri mari de burtă, la câteva ore după ce a mâncat din conservă. După încă o zi, situația s-a înrăutățit serios. A început să vadă în ceață și dublu, a avut dificultăți la înghițire și o slăbiciune accentuată în tot corpul, semne clare pentru medicii specialiști că ar putea fi vorba de botulism, o intoxicație provocată de o toxină bacteriană extrem de puternică.
Această toxină, produsă de o bacterie numită Clostridium botulinum, poate ajunge în alimente dacă nu sunt sterilizate corect. În cazul conservelor pregătite acasă, dacă nu sunt fierte la temperaturi suficient de mari și timp îndelungat, pot deveni un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriei.
Medicii de la Târgoviște nu au stat pe gânduri. I-au administrat imediat serul special antibotulinic, folosit în astfel de situații. Tratamentul este vital, pentru că botulismul poate duce la paralizie și chiar la moarte, dacă nu este tratat la timp.
Cum recunoști simptomele?
Simptomele botulismului pot apărea în câteva ore sau chiar după câteva zile de la consumul alimentului contaminat. La început, pot fi confundate cu o simplă toxiinfecție alimentară: greață, vărsături, dureri abdominale. Abia după aceea, lucrurile se complică. Vederea devine încețoșată sau dublă, pleoapele încep să „cadă”, apar probleme la înghițire, gura se usucă, iar în cazurile grave pot apărea probleme respiratorii sau chiar stop cardiac.
Ce trebuie să faci ca să te ferești de așa ceva?
Medicii trag un semnal de alarmă pentru toată țara și reamintesc câteva reguli simple, dar extrem de importante:
– Orice conservă făcută în casă trebuie sterilizată corect – adică fiartă bine, la temperaturi înalte, timp suficient.
– Nu consumați niciodată conserve care miros ciudat sau au capacul bombat – pot fi semne clare că alimentul e alterat.
– Păstrați alimentele în condiții igienice, în locuri răcoroase și curate.
Botulismul nu e o boală obișnuită, dar e foarte periculoasă atunci când apare. Din fericire, poate fi prevenit cu atenție și respectarea unor reguli simple în bucătărie. Dacă apar simptome ciudate după ce ați consumat conserve făcute în casă, mergeți imediat la medic. E mai bine să verificați, decât să ajungeți prea târziu.
Vasile Petrovan
















