Share
Deputatul Călin Bota a participat la comemorarea preotului dr. Vasile Lucaciu; „Am reușit să-l punem pe părintele Lucaciu acolo unde îi este locul, în galeria eroilor neamului nostru”

Deputatul Călin Bota a participat la comemorarea preotului dr. Vasile Lucaciu; „Am reușit să-l punem pe părintele Lucaciu acolo unde îi este locul, în galeria eroilor neamului nostru”

În câteva zile, se împlinesc 100 de ani de la trecerea în neființă a lui Vasile Lucaciu, luptătorul neobosit pentru drepturile românilor, patriotul care și-a sacrificat libertatea pentru unitatea noastră, un adevărat erou al națiunii române.

Având în minte aceste argumente, anul acesta am repus în dezbaterea Camerei Deputaților proiectul de lege prin care Vasile Lucaciu este declarat ,,Erou al Națiunii Române,,. Legea fusese inițiată de parlamentari liberali în legislatura precedentă și rămăsese uitată undeva în sertarele Parlamentului. Am considerat că anul acesta, când se împlinesc 100 de ani de la moartea lui Vasile Lucaciu, putem face un gest mic, de reparație istorică și, cu ajutorul colegilor din Camera

Deputaților, am reușit să-l punem pe părintele Lucaciu acolo unde îi este locul, în galeria eroilor neamului nostru.
În memoria sa, am participat astăzi la slujba ținută în Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Românilor, ctitorită de părintele Lucaciu la Șișești și, alături de colegii mei, am depus coroane de flori la mormântul lui Vasile Lucaciu și la bustul care străjuiește casa memorială.

Cu mare bucurie am luat parte și la evenimentul ,,Leul din Șișești și năzuința Marii Uniri-Un secol de la trecerea în neființă a dr. Vasile Lucaciu-Erou al Națiunii Române,, , organizat de Centrul de cercetări istorico-teologice ale credințelor și cultelor din Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și Institutul de Istorie ,,George Barițiu,, al Academiei Române, filiala Cluj Napoca. Profesori universitari și istorici marcanți au vorbit în cadrul acestui eveniment despre personalitatea lui Vasile Lucaciu, despre impactul luptei sale pentru drepturile românilor din Transilvania și pentru unitatea tuturor românilor.

În calitate de susținător al proiectului de lege prin care Vasile Lucaciu a fost declarat Erou al Națiunii Române, am vorbit celor prezenți la eveniment despre nevoia de modele și eroi pentru generațiile viitoare și i-am îndemnat pe toți să meargă an de an la Șișești, de 1 Decembrie, împreună cu copiii, cu nepoții, să aprindă o lumânare în memoria părintelui Lucaciu, să rostească o rugăciune pentru sufletul eroului nostru din Șișești și să-i învețe pe copii cea mai puternică lecție de iubire de țară.

Călin Bota 

Deputat PNL Maramureș


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu