Share
De ce avem ani bisecți: ziua de 29 februarie, o dată la patru ani

De ce avem ani bisecți: ziua de 29 februarie, o dată la patru ani

Calendarul este, în general, ca și ceasul, un mecanism de măsurare al timpului și ne gândim la el ca și la ceva foarte precis. Luna are nevoie de o lună pentru a orbita în jurul Pământului; Pământului îi trebuie 24 de ore pentru a se roti pe axa sa și 365 de zile pentru a orbita în jurul Soarelui (mișcarea de revoluție).

Totuși, o dată la patru ani avem o zi în plus.

Explicația este simplă: o lună lunară are de fapt 27,3 zile. O singură rotație terestră durează de fapt 23 de ore, 56 de minute și 16 secunde. Iar o singură mișcare de revoluție durează 365,24129 zile. Încă de când oamenii au început să țină calendare, această zi orbitală în plus a fost o bătaie de cap și este motivul pentru care a fost inventat conceptul de an bisect.

Alte calendare, rezolvări diferite

Intercalarea, sau inserarea de zile într-un calendar, a fost încercată și testată de-a lungul civilizațiilor, pentru a încerca să se asigure că programele lunare și solare rămân compatibile și coerente cu urmărirea anotimpurilor.

Practica variază de la o cultură la alta: anul calendaristic egiptean antic era compus din 12 luni de 30 de zile, cu cinci epagome (zile) adăugate la sfârșitul fiecărui an. În calendarul lunisolar, cum este cel chinezesc, se adaugă o lună suplimentară la fiecare trei ani, permițând adepților din acei ani să sărbătorească două luni de primăvară pentru a întâmpina noul an sau “primăvara dublă”.

În mod similar, în calendarele vikrami și ebraic, se adaugă o lună o dată la aproximativ trei ani, urmând ciclul de 19 ani al fazelor lunii. Calendarul lunar al islamului are un ciclu de 30 de ani, în care 11 dintre acești ani au o zi în plus adăugată la lună.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu