Share
Plantă rară, descoperită recent în Maramureș. Pe cât e de frumoasă, pe atât e de otrăvitoare

Plantă rară, descoperită recent în Maramureș. Pe cât e de frumoasă, pe atât e de otrăvitoare

O raritate botanică a fost văzută, recent, în Maramureș. În drumețiile lui, jurnalistul Alec Portase a fotografiat liliacul sălbatic, despre care spune că este o raritate. De altfel, planta este protejată prin lege.

„Este o plantă care înflorește la începutul primăverii. Uneori, iese din omăt. Mai întâi, îi apar florile, după care îi cresc frunzele. Este un arbust, care, în condiții prielnice, poate atinge înălțimea de cinci-șase metri. Este vorba despre Liliacul sălbatic (Daphne mezereum). L-am văzut și fotografiat în doar trei locuri: la Vîrful Pleștioare (șase exemplare), pe Piatra Rea, din Munții Țibleș (un exemplar), și la Baia Mare, în spatele unui bloc de pe B-dul București”, a explicat el pe pagina sa socială. „Acesta din urmă era cel mai frumos exemplar dezvoltat, înalt de peste un metru. L-a plantat aici un locatar. În fiecare primăvară mergeam la el de-l admiram și fotografiam. Într-o primăvară, dezamăgire, liliacul nu mai era… Dacă aveți șansa de-a îl vedea undeva, doar bucurați-vă, mirosiți florile lui, au un parfum minunat, însă nu luați în gură nici flori, nici frunze, nici bacele lui roșii. Această frumusețe rară a naturii este foarte otrăvitoare”, mai explică el.

Frumoasă, dar otrăvitoare

Înfloreşte în lunile aprilie-mai dar, la peste 1 500 m altitudine, şi în luna iunie.

Arbust matur poate crește chiar și până la șapte metri, iar frunzele sale sunt ovate sau lat-ovate, la bază cordate, până la 12 centimetri lungime. Are flori roz-purpurii, rar albe, parfumate. Sunt așezate câte 2-4 pe ramuri și ca inflorescențe laterale sau dispuse axilar.

Despre liliacul care crește în grădină știm că în cantități mici poate fi bun pentru a ne aroma siropurile sau dulceața. În schimb, despre liliacul sălbatic e bine de știut că nu face parte din aceeași categorie. Liliacul sălbatic este foarte otrăvitor, conține compuși foarte toxici, prezenți în special în crenguțe și fructe. Compușii toxici sunt mezerina și daphnina.

Ingerarea acestor substanțe duc la simptome precum:

  • dureri abdominale severe
  • dureri de cap
  • diaree
  • delir și convulsii
  • iritații ale pielii

Deci, dacă îți trece prin cap să o tai și să iei acasă crenguțe cu frumoasele-i inflorescențe, chiar și doar cu scop decorativ, s-ar putea să te trezești cu o iritație a pielii și eczeme. Dacă este ingerată, provoacă iritații ale cavității bucale și senzație de sufocare. Nu este exclusă nici inflamarea buzelor și a feței, salivare puternică și dificultate la înghițire. Consumul boabelor de Daphne mezereum poate provoca chiar moartea!

Din 1975, versiunea sălbatică a tufei a devenit o specie protejată în unele țări din Europa. Deoarece planta a fost mult culeasă şi comercializată, ca floare de sezon, în țară, se întâlneşte din ce în ce mai rar. De aceea, liliacul de pădure este o plantă protejată de lege și în România.

Credit Foto: Alec Portase


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu