Share
Într-o zi de 7 martie, Iancu de Hunedoara a fost ales Voievod al Transilvaniei

Într-o zi de 7 martie, Iancu de Hunedoara a fost ales Voievod al Transilvaniei

Iancu de Hunedoara, sau Ioan a rămas întipărit în istoria neamului românesc, prin calitățile sale de bun comandant militar, fiind o personalitate dominantă a veacului al XV-lea.

În data de 7 martie 1441, el devine voievod al Transilvaniei. Mai întâi a fost ban al Severinului, comite de Timișoara dar și guvernator al Regatului Ungariei. Iancu a urmat cariera tatălui său, însușindu-și cele mai bune elemente de strategie militară. A fost luat de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, în serviciul său datorită calităţilor sale de foarte bun comandant de oști. După moartea lui Sigismund de Luxemburg în 1437, a intrat în slujba noului rege Albert de Austria, care l-a numit pe Ioan, ban al Severinului. După instalarea sa în funcţia de ban al Severinului, Iancu se va preocupa intens de întărirea cetăţilor Severin, Orşova şi Mehadia conștient fiind că turcii ocupau poziţii tot mai avansate la Dunăre şi ameninţau cu cucerirea Belgradului. Odată cu preluarea funcţiei de voievod al Transilvaniei, Ioan începe a reorganiza şi a pregăti Transilvania în faţa pericolului reprezentat de armata turcească, pe care o învinge la Semendria în apropiere de Belgrad, în septembrie 1441. În primăvara anului 1442 turcii întreprind o campanie împotriva Transilvaniei și aproximativ 12.000 oameni au trecut pe la Turnu Roşu, apoi pe valea Mureşului şi s-au îndreptat către Alba Iulia. Bătălia dintre trupele lui Ioan de Hunedoara și cele turcești are loc la 18 martie la Sântimbru şi s-a terminat cu victoria celor dintâi. Acest succes a avut drept urmare, o reacţie şi mai mare din partea turcilor care intră în Țara Românească cu o armată de circa 80.000 de oameni, cu gândul de a ataca şi supune Transilvania. Ioan de Hunedoara nu aşteaptă ca aceştia să se organizeze, ci în septembrie 1442 trece munţii şi-i atacă pe turci pe valea Ialomiţei, pe care îi învinge, apoi trece Dunărea şi atacă cetatea otomană de la Vidin şi se reîntoarce victorios prin Serbia.

Numele lui este legat puternic de orașul nostru. În anul 1446, Iancu de Hunedoara devine proprietarul Băii Mari. În 1469, în timpul domniei regelui ungar, Matia Corvinul, orașul a fost fortificat. Casa lui Iancu de Hunedoara face parte si astăzi din peisajul Centrului istoric al orașului. A fost ridicată în anul 1446, pentru soția sa, Elisabeta.

Moare pe data de 11 august 1456 de ciumă, în tabăra de la Zemun. Sultanul Mahomed al II-lea i-a adus omagiul său: „Cu toate că a fost inamicul meu, la moartea lui, m-am întristat, pentru că lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om.”

Lăcrimioara ZOTA

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu