Share
De aproape un deceniu, Pantheonul de la Cimitirul Horea ne amintește de artiștii Școlii Băimărene

De aproape un deceniu, Pantheonul de la Cimitirul Horea ne amintește de artiștii Școlii Băimărene

Cei care trec din când în când pe la mormintele celor dragi, zăresc la intrarea în Cimitirul Horea I, pe dreapta, Pantheonul. Lucrarea a fost dezvelită în data de 5 mai 2014 și reprezintă un omagiu în cinstea artiștilor care au făcut parte din Școala Băimăreană de Pictură. 14 artiști își dorm somnul de veci acolo, parcă mulțumind că nu au fost uitați. În toată graba cotidiană mai sunt oameni care lasă câte o floare la mormântul lor și spun o rugăciune.

Acești artiști au contribuit la formarea curentului artistic care a adus un renume mondial Școlii Băimărene de Pictură.  Pantheonul a fost realizat din inițiativa dr. Csillag Antal, înmormântat în același cimitir. În acestă primăvară se împlinesc 128 de ani de la înființarea Centrului Artistic Baia Mare.

Școala băimăreană de pictură a fost o mișcare artistică care a luat ființă în perioada Belle Époque, în jurul pictorului Hollósy Simon. Hollósy și foștii săi elevi, Réti István, Thorma János și Iványi Grünwald Bélla, precum și cei ce li s-au alăturat, Ferenczy Károly , Glatz Oskár și alții, au sosit în luna mai a anului 1896. Peisajul de o ”monumentalitate biblică”, după cum s-a exprimat Ferenczy, le-a produs o impresie atât de puternică încât s-au stabilit la Baia Mare. Au fondat astfel Școala Liberă de Pictură, propunându-și prezentarea relației organice dintre natură și om, ca părți ale aceluiași întreg.

Ca semn de prețuire, în Centrul vechi al orașului a fost amplasat un grup statuar cu fondatorii Școlii De Pictură Băimărene, o lucrare care aparține sculptorului orădean Deak Laszlo.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu