Share
Cum convingi copiii să te asculte

Cum convingi copiii să te asculte

Pentru orice părinte este destul de frustrant atunci când copilul nu pare să asculte.Te simți ca un perete, neavând la îndemână modalități prin care să te faci auzit. Atunci cand un copil este primit, ascultat, acceptat cu durerile, sentimentele și plângerile lui, el se relaxează. Se simte valoros pentru părinți și capătă încredere în el. Dragostea părintelui care jertfește scopuri mai mari sau mai urgente, pentru a sta să își asculte în mod autentic copilul, lasă o urmă de neșters în sufletul acestuia. De aici vine recunoștinta. Un copil pe care îl ascultăm se va dezvolta ca un copil înțelegător, răbdător, încrezător.

În momentul în care te poți conecta cu copilul, privindu-l în ochi și ascultând ce are de spus, dar și vorbindu-i calm și respectuos, ai deschis ușa cooperării. Copilul nu mai simte nevoia să te contrazică sau să recurgă la comportamente nepotrivite pentru a-ți atrage atenția.

Câteva reguli pentru a fi siguri că un copil  ascultă, aude, în primul rând, și apoi vrea să coopereze, fără a recurge la metodele ineficiente:

1. Începe să vorbești doar când ai atenția lui

2. Nu te aștepta la ascultare în timpul unei furtuni emoționale

3. Conectează-te și apoi reconectează-te

4. Pune-te în pielea lui, empatia rareori dând greș

5. Încearcă să înțelegi înainte de a cere să fii înțeles

6. Vorbește în șoaptă

7. Oferă alternative

8. Reformulează ordinele sub forma cererilor sau rugăminților 

Eșecul de a asculta nu înseamnă însă întotdeauna lipsă de respect. Este, de asemenea, o etapă prin care trec copiii, în timp ce încearcă să se „lămurească” în privința lumii în care trăiesc.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu