De nouă ani, Viorelia Butcure din Cupșeni realizează adevărate bijuterii din mărgele - 57 minute în urmă
Se anunță un nou weekend plin cu distracție pe Pârtia Olimpică Borșa - 1 oră în urmă
Ați văzut-o? O femeie din Vișeu de Jos e de negăsit de câteva zile - 1 oră în urmă
„Povestea vasului de lut” continuă la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș - 2 ore în urmă
2024 – anul expozițiilor, evenimentelor și digitalizării la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - 6 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost celebrată și la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare - 6 ore în urmă
Concursul regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” din Târgu Lăpuș a reunit și de această dată foarte mulți participanți talentați - 6 ore în urmă
Lect. dr. Dan Siserman a lansat cartea „Vremea magicienilor. Wittgenstein, Benjamin, Cassirer, Heidegger și marele deceniu al filosofiei (1919–1929)” - 7 ore în urmă
Teatrul Ararat, turneu în Germania și Austria cu spectacolul ”Pe mine, mie… redă-mă” - 7 ore în urmă
Ce spectacole puteți vedea la Teatrul Muncipal Baia Mare în acest weekend - 8 ore în urmă
A fost achiziționat primul avion care aduce ploaia în România
Primul avion care poate aduce ploaia în România a fost cumpărat de către o companie privată și a costat 5 milioane de euro. Este vorba despre o aeronavă care foloseşte tehnologia de însămânţare a norilor cu iodură de argint. Avionul poate zbura patru ore şi acoperă în jur de 500.000 de hectare cu precipitaţii, extrem de benefic, dar şi necesar pentru culturile afectate de lipsa ploilor. Grâul, rapiţa şi orzul sunt printre cele mai expuse în faţa secetei.
România pierde în fiecare an aproape 1.000 de hectare de teren arabil, din cauza secetei. Lipsa apei este una dintre cele mai mari probleme pentru agricultura românească, spun experții. Încă de acum doi ani, autoritățile au testat tehnologia care aduce ploaie în mod artificial folosind avioane închiriate de la bulgari. Tehnica de însămânțare a norilor este utilizată în SUA de aproximativ 70 de ani, iar acum va fi utilizată pentru a preveni secetele și inundațiile pe teritoriul României.
„Această aeronavă va contribui la creșterea precipitațiilor, protejarea împotriva furtunilor cu grindină, salvarea culturilor de secetă distructivă din zonele cu ferme unde nu există acces la irigare și la sprijinirea rezilienței agriculturii românești față de schimbările climatice”, a declarat Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România.
Lăcrimioara ZOTA