Share
Pictorul Împărătesei „Sissi”, al familiilor Rockefeller și Rotschild și pictura „Doamna cu șoimul” de la Băiuț

Pictorul Împărătesei „Sissi”, al familiilor Rockefeller și Rotschild și pictura „Doamna cu șoimul” de la Băiuț

Autoportret Josef Arpad Koppay

Titlul articolului pare unul de necrezut, dar la câte surprize frumoase ne oferă această localitate situată „La capătul lumii” nu cred că mai produce atât de mare mirare. Există multe legături între Băiuț și „Lumea Nouă” acestea fiind scoase în  evidență de exemplu de fosilele de broască țestoasă găsite aici și în Marea Caraibilor, despre șaitrocul de la Băiuț care a făcut „carieră” în California, despre scriitorul Mai Pal care este născut în Băiuț și are o activitate publicistică la Washington, dar și în sens invers prin adaptarea bradului Douglas în frumoasa localitate maramureșeană sau de veverița neagră care ar proveni tot de pe aceste meleaguri îndepărtate.

Ne vom opri astăzi în zona artelor plastice și vom vorbi despre un pictor destul de necunoscut din păcate, dar care are un portofoliu impresionant în ceea ce privește personalitățile pe care le-a pictat.

Josef Arpad Koppay (1859-1927) s-a născut la Viena provenind dintr-o familie nobilă, având titlul de baron. A făcut studiile de arhitectură la Budapesta și Viena, fiind îndrumat de către profesorul Friedrich von Schmidt care a observat talentul lui și care l-a îndrumat spre desen și mai apoi spre pictură.

Se face cunoscut cu o pictură mai aparte, și anume „Regele Ludwig al II-lea al Bavariei pe catafalc”, foarte apreciată de Împărăteasa Elisabeta a Austriei cunoscută sub numele de „Sissi” și care îl face pe Koppay să devină portretistul casei imperiale.

Împărăteasa Elisabeta „Sissi” – tablou de Josef Arpad Koppay

Împăratul Franz Josef – Pictură Josef Arpad Koppay

Câteva tablouri cu familia Împăratesei stau mărturie în acest sens.

Koppay urmează un turneu artistic la Paris, Madrid, Londra și Berlin după care se întoarce la Viena fiind chemat de familia imperială pentru a picta nobilimea vieneză.

Nobilul Fryges Deri – Pictorul Josef Arpad Koppay

La Viena se cunoaște cu doctorul Intze Bela de la Băiuț, proprietarul Institutului de vaccinuri din localitate, legându-se între ei o frumoasă prietenie. Doctorul Intze fiind nu doar un prosper om de afaceri, ci și un colecționar de artă îl invită pe Koppay la Băiuț pentru a picta într-un frumos cadru natural, dar și cu o ocazie surpriză despre care vom vorbi într-un alt articol.

Koppay pictează pentru doctorul Intze un tablou pe care îl intitulează „Die Falkerin” sau „Doamna cu șoimul”.

„Doamna cu șoimul” de la Băiuț – pictură Josef Arpad Koppay

 

„Doamna cu șoimul” – copie portret Josef Arpad Koppay

Pictura „Doamna cu șoimul” a supraviețuit vremurilor și dorinței doctorului Intze ca acest tablou să rămână în Băiuț ca semn al recunoaștiinței pentru această localitate care l-a făcut celebru în toată Europa.

Tabloul care în prezent este la un atelier de restaurare în țară urmează să se întoarcă în Băiuț și va fi poate prezentat cu ocazia manifestărilor culturale care au loc în această localitate în perioada estivală.

Întorcându-ne la cariera lui Koppay dorim să mai amintim faptul că acesta pleacă în anul 1904 în America unde își deschide un atelier de pictură la New York. Având recomandări foarte bune din Europa devine portretistul familiei prezidențiale Roosevellt și al celebrelor familii Rockefeller și Rothschild.

Atelierul Koppay din New York

John Rockefeller – portret Josef Arpad Koppay

Victor Rotschild – portret Josef Arpad Koppay

Cu toate că a fost pictorul celebrităților sfârșitului de secol XIX și început de secol XX, datorită numeroaselor replici realizate după tablourile originale, prețul tablourilor lui sunt foarte slab cotate la galeriile de artă din lume.

Tabloul „Doamna cu șoimul” de la Băiuț are, de asemenea, mai mult o valoare sentimentală și simbolică, marcând trecerea prin localitate a unuia dintre cei mai importanți portretiști ale unor vremi trecute.

Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!

 

Walter ÜBELHART 

 

 

Citește și

Carabusul de apă de la Băiuț – un bioindicator al pădurii seculare


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


2 Comentarii în această postare

  1. Interesanta relatare. totusi, o corectura minora: numele corect al baronului Deri este Frigyes Déri-a fost un industrias si bancher din Debrecen, fondatorul si finantatorul principal al Muzeului Déri din Debrecen.

    Răspunde
  2. Iubesc tablourile. Voi merge să văd acest tablou celebru.Aia aștept să-l văd.

    Răspunde

Lasă un comentariu