Share
Ziua Tatălui, sărbătorită de maramureșeni în autoizolare; Care este motivul pentru care nu există o dată fixă și ce inițiativă a avut Google

Ziua Tatălui, sărbătorită de maramureșeni în autoizolare; Care este motivul pentru care nu există o dată fixă și ce inițiativă a avut Google

Ziua tatălui este sărbătorită în România în cea de-a doua duminică a lunii mai, anul acesta fiind vorba despre azi, 10 mai. Iar google a pregătit și un doodle special, pentru a reaminti tăticilor din țară că e ziua lor.

Iniţiativa marcării, în România, distinct, a unei Zile a mamei şi a unei Zile a tatălui a aparţinut Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) şi unui grup de şapte parlamentari români, ”preocupaţi de susţinerea familiei, de protejarea drepturilor copilului şi de întărirea rolului fiecărui părinte în creşterea şi educarea propriului copil”, după cum se arată în expunerea de motive postată pe site-ul www.cdep.ro. Totodată, cele două zile, atât cea pentru celebrarea mamei cât şi cea dedicată tatălui, au fost propuse spre a fi sărbătorite în luna mai, ţinând cont de faptul că Organizaţia Naţiunilor Unite a instituit data de 15 mai ca Zi internaţională a familiilor, dar şi de sărbătorirea Zilei copilului la 1 iunie. Astfel, trei săptămâni consecutive sunt marcate de sărbători dedicate copiilor, părinţilor şi familiei.

Propunerea legislativă pentru instituirea acestor două zile a fost adoptată de Senat, la 9 iunie 2009, şi de Camera Deputaţilor, la 29 septembrie 2009, Legea nr. 319/2009 fiind promulgată la 13 octombrie 2009. Până în acel an, România fusese printre puţinele state care nu avea o astfel de tradiţie în mod oficial, iar prin instituirea Zilei tatălui, este evidenţiat rolul jucat de tată în viaţa copilului său, în familie, dar şi în societate. Marcarea distinctă a Zilei mamei şi a cea a tatălui ajută la recunoaşterea contribuţiei individuale a fiecăruia dintre ei la viaţa de familie şi la construirea societăţii în general, confirmând, în acelaşi timp, perfecta egalitate în drepturi a celor doi părinţi, şi promovând, totodată, modele pozitive în societate, părinţi responsabili, implicaţi în creşterea şi educarea copiilor. În următorii ani, în România, datele vor fi acestea: 9 mai 2021, 8 mai 2022, 14 mai 2023, 12 mai 2024, 11 mai 2025 și 10 mai 2026.

Ziua tatălui este sărbătorită în jurul lumii la date diferite, neexistând o tradiţie bine conturată în jurul unei zile anume. Zilele tatălui recunoscute oficial variază de la ţară la ţară, potrivit site-ului https://www.timeanddate.com/. Astfel, în Canada, Marea Britanie şi SUA este marcată în cea de-a treia duminică a lunii iunie; în Australia şi Noua Zeelandă – în prima duminică din septembrie; în Brazilia – în cea de-a doua duminică din august. Fiind o sărbătoare relativ modernă, tradiţiile privind celebrarea ei diferă nu doar de la o ţară la alta, ci şi de la o comunitate la alta sau chiar de la o familie la alta.

Logo-ul special de Ziua Tatălui de la Google

# Cum au sărbătorit maramureșenii

„Am profitat de ziua caldă și am făcut niște mici, în casă, desigur, întrucât nu avem voie să mergem la picnicuri sau grătare afară. Eu am băut o bere, iar soția și fetițele au consumat înghețată. E normal să existe și o zi a tatălui dacă mamele beneficiază de mai multe zile dedicate lor, la începutul primăverii. Cine a uitat de ziua noastră sigur a aflat de pe Internet, atunci când a căutat ceva pe google” – a spus Marian, tatăl a două fetițe.

„Nu tare am putut face mare lucru anul acesta, pentru că s-a nimerit să cadă în această perioadă cu pandemia. Așa că nu am putut merge prin parc, că e închis. Așa că am petrecut în familie mai mult. Sigur că atât eu, cât și soția mea, ne-am sunat tații, să le spunem La mulți ani” – a explicat Ioan, tatăl unui băiat.

„Ca majoritatea maramureșenilor, am sărbătorit Ziua Tatălui exact ca și celelalte sărbători din perioada aceasta, adică acasă. Soția a pregătit o masă ceva mai bogată decât de obicei, să marcheze ziua. Am luat masa, după care ne-am uitat la televizor. Ce putem face în perioada asta? Am zis că amânăm consumarea unei beri pentru când a fi mai cald și când vom avea mai multă libertate de mișcare și poate vom putea sta undeva în natură” – a spus Vasile, tatăl unui băiat.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu